Dé kennispartner van de digitale transformatie
Home / 5 tips voor RPA implementatie

5 tips voor RPA implementatie

Robotic Process Automation is in staat om digitale taken te automatiseren. Met de volgende tips begin je goed voorbereid aan je RPA implementatie proces.

Benieuwd wat RPA voor uw organisatie kan betekenen? Bekijk ons opleidingsprogramma ‘RPA voor starters’.

Bekijk programma

Wat is RPA?

RPA of Robotic Process Automation staat ook wel vaak bekend als automatisering of als een digitale assistent. RPA maakt het mogelijk om digitale, repetitieve taken te automatiseren. RPA is namelijk in staat om onze handelingen op een computer na te doen; het kan knippen/plakken, typen, programma’s openen, op knoppen drukken, eigenlijk zo’n beetje alles wat wij ook doen met een computer. Hierdoor kan je een robot taken uit laten voeren die wij veelvoudig hetzelfde moeten doen iets wat wij normaliter ‘saai’ vinden.

Waarvoor kan je RPA gebruiken?

RPA is een superster in routinematig werk dat niet vaak veranderd en dat vooral heel vaak uitgevoerd moet worden. Dit is repetitief werk met duidelijke regels en een duidelijke beslisboom.
Bijvoorbeeld;

Data invoer: informatie invoeren in een systeem, wat makkelijk is uit te breiden naar duale data invoer (meerdere systemen).

Data uitwisselen: het overzetten of uitwisselen van gegevens tussen 2 applicaties of systemen.

Data verwerken: aan de hand van standaard regels data uit verschillende systemen verwerken.

Data ophalen: informatie aanvragen afhandelen door informatie uit verschillende systemen te halen.

Robotic Process Automation computer

Kan je met RPA geld besparen?

Ja, dat kan zeker! Je kan namelijk een robot taken laten uitvoeren waar normaal werkuren inzitten, deze uren heb je nu uitgespaard. Het is echter wel zo dat je de robot traint voor een bepaalde taak, je kan hem dus niet zoals een mens meerdere taken laten uitvoeren. Het is daarom belangrijk dat je goed nadenkt over een taak die veel voorkomt.
Wanneer je een taak van iemand door een robot over laar nemen, dan heeft deze persoon meer tijd over om zich anders zinvol in te zetten. Deze zou zich bijvoorbeeld bezig kunnen houden met een betere dienstverlening waardoor hier je winst zit.

Is RPA altijd de beste oplossing?

Niet per definitie. Robotic Process Automation is heel goed in dezelfde taak over en over uitvoeren. Deze taak moet echter wel identiek zijn. Veranderd de data, of is deze niet goed gestructureerd, dan raakt de robot in de war. Het is daarom erg belangrijk dat de data waarmee de robot moet werken gestructureerd is en er geen uitzonderingen inzitten. Daarnaast kan RPA geen ‘beslissingen’ nemen, hiervoor heeft de robot een brein nodig in de vorm van Kunstmatige Intelligentie. Dit noem je IPA, Intelligent Process Automation.

Robotic Process Automation assistent

5 Tips voor RPA implementatie

Betrek je medewerkers – Bij robots wordt al snel aan figuren als terminator gedacht, wanneer je als medewerker ook nog eens een robot als collega krijgt die werk komt overnemen………
Zorg daarom dat je medewerkers goed op de hoogte zijn. Zorg voor voorlichting wat RPA is en hoe het werkt. Vertel ze wat de plannen met RPA zijn en wat de impact op hun werk gaat zijn.

Bouw en train je digitale collega met een divers team – Probeer zowel vanuit het management als vanuit het team dat samen met de robot gaat werken mensen te hebben die meedenken. Iedereen heeft zijn eigen invalshoek en zal met bruikbare ideeën komen om de digitale assistent zo goed mogelijk te laten functioneren.

Richt je processen in voor RPA – Ga na welke processen er zijn, of ze nodig zijn en hoe je ze het makkelijkst kan standaardiseren. Daarnaast is het goed om na te denken of deze processen makkelijk te optimaliseren zijn.

Structureer je data – Zoals eerder beschreven is het erg belangrijk voor RPA om gestructureerde data te hebben. Daarnaast is het voor de organisatie ook erg belangrijk om overzichtelijke data te hebben, bijvoorbeeld bij datagedreven werken.

Begin klein – Zorg dat je eerste RPA project klein en succesvol is. Wanneer het eerste RPA project succesvol is, dan is organisatie brede adoptie een stuk eenvoudiger. Het implementatieproces is duidelijk, je hebt interne ambassadeurs en de organisatie kan kijken naar de eerste digitale assistent.

Betrek je medewerkers
Bouw en train met een divers team
Richt je processen in voor RPA
Structureer je data
Begin klein

Veelgestelde vragen

RPA staat voor Robotic Process Autiomation

Robotic Process Automation maakt het mogelijk om digitale repetitieve taken te automatiseren.

Nee, RPA kan menselijk handelen op de computer nadoen, maar niet zelf ‘nadenken’ of beslissingen nemen. RPA voort alleen uit.

De 5 grote voordelen van Robotic Process Automation zijn;

  1. Tijdbesparend
  2. Accuraat
  3. Kostenbesparend
  4. Hogere kwaliteit
  5. Betere wendbaarheid

Er zijn een aantal randvoorwaarden aan een proces om deze te automatiseren. Een proces moet;

  • Repetitief zijn
  • Gebaseerd zijn op regels
  • Een bulk proces zijn

RPA kan net als IPA processen automatiseren, toch zit er een significant verschil in. RPA kan een mens op de computer ‘nadoen’; knippen/plakken, typen, programma’s openen en op knoppen drukken. RPA kan alleen geen beslissingen maken of dingen ‘begrijpen’, hiervoor heeft het een laagje kunstmatige intelligentie nodig. Wanneer je deze samen combineert krijg je IPA

IPA staat voor Intelligent Process Automation.

Intelligent Process Automation kan processen automatiseren, data verwerken en deze data labelen, hierdoor is het in staat om op basis van deze data beslissingen te nemen.

Intelligent Process Automation kan processen automatiseren en beslissingen nemen. Hierdoor is het in staat om bijvoorbeeld hypotheekaanvraag te verwerken. Je komt in contact met een digitale assistent, deze vraagt om gegevens en documenten, de gegevens worden gecontroleerd en de documenten ‘gelezen’. Op basis van deze informatie kan de digitale assistent een medewerker zijn oordeel doorgeven zodat de medewerker sneller zijn oordeel kan vellen.

RPA trainingen

RPA trainingen

Aanrader

Bouw een botje

Bekijk training

RPA implementeren

Bekijk training

Opleiding RPA Developer

Bekijk training

Opleiding RPA Business Analist

Bekijk training
In de spotlights
Meer weten over Robotic Process Automation? Neem contact met Steven op of kijk op de website van MvR Digital Workforce.
MvR Digital Workforce

Zij gingen je voor

Alphen aan den Rijn
Gemeente Roermond
Hilversum Mediastad
Kampen