Dé kennispartner van de digitale transformatie
Home / 5G, hoe is het ermee?

5G, hoe is het ermee?

Er is nogal een tijd lang veel te doen geweest rondom 5G. Er werden palen in de fik gestoken, China zou met ons meeluisteren en zelfs in het coronavaccin zou een 5G ontvanger zitten. Het is nu al een tijd stil rondom dit thema, de hoogste tijd dus om er eens in te duiken!

Hoe zat het ook alweer met 5G?

Zo onderhand is het vanzelfsprekend, 4G. In 2008 gestart en baanbrekend voor onder andere de enorme explosie aan streamingdiensten voor muziek en film. 4G maakte het mogelijk om snel en efficiënt meerdere MB’s via onze telefoonnetwerken te verspreiden onder gebruikers. Door de brede acceptatie was dit ook nog eens betaalbaar.
Omdat we maar een beperkte zendruimte hebben en de vraag naar MB’s alleen maar is toegenomen, is het tijd voor een nieuwere versie; 5G.

5G gebruikt hogere frequenties dan 4G, waardoor het mogelijk is om een nog hogere datasnelheid te bereiken (theoretisch tot 20 gigabite) en met meer apparaten gelijktijdig het netwerk te gebruiken. Deze apparaten kunnen onderling dus veel meer data uitwisselen. Iets wat onder andere voor het Internet of Things erg belangrijk is!

5G en IoT

Ter inspiratie heeft KPN een aantal fieldlabs opgezet om te laten zien wat IoT en 5G voor elkaar kunnen betekenen. Internet of Things (IoT) zijn apparaten die zijn verbonden aan het internet . Dit kunnen bijvoorbeeld sensoren, maar ook voertuigen zijn. Een praktisch IoT voorbeeld wat iedereen wel kent is een robotstofzuiger of slimme verlichting in huis. Om deze met je telefoon te kunnen bedienen zijn ze aangesloten met je wifi. 5G is in dat geval de ‘wifi’ waarmee de apparaten en sensoren communiceren.
Volgens KPN zal 5G in 2 á 3 jaar volwassen genoeg zijn om gigantische aantallen apparaten te verbinden zoals bewakingscamera’s of straat verlichting in een Smart City. Zij denken dat dit makkelijk kan oplopen tot boven één miljoen per vierkante kilometer. Logisch dus dat er een stabiel netwerk moet zijn dat veel apparaten kan verbinden die, zonder te veel vertraging, grote hoeveelheden data kunnen versturen.

Waar staan we nu?

5G is al ‘in de lucht’. Wanneer je een 5G abonnement en 5G compatibel toestel hebt, dan zou je al met 5G kunnen internetten en bellen. Toch zijn hier nog wel wat kanttekeningen bij te plaatsen. Er zullen heel wat mensen zich hebben verslikt in hun koffie toen de Nick Read (CEO VodafoneZiggo) vertelde dat het huidige 5G geen echte 5G is. Hij noemde het zelf misleidend voor consumenten en bedrijven. Hoe zit dat?

Zoals eerder gezegd zal 5G op een hogere frequentie zitten dan 4G. Hiervoor hebben ze momenteel de 3,5-GHz frequentie op het oog. Deze is zo goed als vrij, behalve dan in het Friese Burum. Hier zit de AIVD en de MIVD nog op deze frequentie. Gevolg, ze zitten nu nog 1800MHz frequentie, dezelfde frequentie als 4G. Zoals Read zelf zegt; “Het is effectief een 5G-symbool laten zien, maar 4G-prestatie geven.”
Ook concurrenten T-Mobile en KPN zijn er nog niet terwijl de marketing Tam-Tam al luid slaat.

De toekomst van 5G

Wij als consumenten hebben als het goed is dus straks ongelimiteerd snel internet en kunnen met mensen tegelijk op een netwerk. Dat is mooi, en verder?
De verwachting is ook dat 5G misschien zelfs wel ons wifi gaat vervangen. Waarom zou je genoegen nemen met een 1000 MB verbinding, terwijl je telefoon tot 20 GB snelheid heeft? En dan ben je zelfs nog een van de geluksvogels die 1000 MB überhaupt haalt. Er zijn zelfs al bedrijven bezig om modems uit te rusten met een plek voor een simkaart zodat je thuis al je apparaten kan verbinden met de snelheid van 5G.

Toch ligt de grote toekomst vooral op het gebied van IoT.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan de zelfrijdende auto. Willen we dit echt laten slagen dan zouden auto’s instant met elkaar moeten kunnen communiceren. Een paar seconde vertraging kan hierbij letterlijk levensgevaarlijk zijn.

Een andere mooie usecase is bijvoorbeeld te vinden in een Smart City.
Één van de sensoren in de stad meet vervuilde lucht. Vervolgens gaan een of meerdere drones de lucht in. Deze drones communiceren onderling zodat ze niet botsen en zenden livebeelden uit naar een het ‘commando centrum’.

Ook de gezondheidzorg ziet zo zijn kansen door bijvoorbeeld ambulances uit te rusten met camera’s en zo de eerste hulp arts al mee te laten kijken terwijl de patiënt nog onderweg is. Moet de patiënt geopereerd worden? Dan kan dit gewoon door een arts op afstand gebeuren. Ook het wachten op de uitslag van je scan zou verleden tijd kunnen zijn. De apparaten moeten grote bestanden versturen wat een paar uur kan duren, met 5G zou het zomaar kunnen dat je na een bakje koffie je uitslag al hebt.

Een andere technologische toepassing waarvan wordt verwacht dat 5G een enorme boost zal geven, is Augmented– en Virtual Reality. Door 5G is het mogelijk om zo snel te streamen dat er geen tot minimale vertraging zit om jouw beweging en wat je ziet.

Veelgestelde vragen

IoT staat voor Internet of Thing of in het Nederlands het internet der dingen.

Internet of Things is een technologie die het mogelijk maakt om dingen aan het internet te verbinden. Hiermee kunnen zij data delen als bijvoorbeeld locatie, luchtkwaliteit of temperatuur. Ook kunnen dingen worden bestuurd van een afstand zoals bijvoorbeeld je thermostaat, robotstofzuiger of verlichting.

Voor van alles valt wel een toepassing te maken, veel voorkomende toepassingen zijn;

  • Smart Retail
  • Smart Home
  • Smart Farm
  • Smart Mobility
  • Smart Airport
  • Smart Grid
  • Smart Logistics
  • Smart City
  • Smart Industry
  • Smart Health

De verwachting is dat er steeds meer dingen verbonden gaan worden met het internet. Met de komst van 5G houdt KPN in ieder geval rekening met minstens 1 miljoen connecties per vierkante kilometer.

IoT en VR trainingen

IoT en VR trainingen

Inspiratiesessie Internet of Things

Bekijk training
Aanrader

Masterclass Internet of Things

Bekijk training

Masterclass Smart City

Bekijk training
Tip!

Virtual Reality Appliance

Bekijk training

Inspiratiesessie Extended Reality

Bekijk training
In de spotlights
Koen Mulder
Meer weten over de rol van 5G bij VR of IoT? Neem contact met me op of kijk eens bij onze andere trainingen.
Bekijk alle trainingen

Zij gingen je voor

Alphen aan den Rijn
Gemeente Roermond
Hilversum Mediastad
Kampen