Dé kennispartner van de digitale transformatie
Home / Augmented Reality

Augmented Reality

Welke functionaliteit leg jij over de werkelijkheid?

Wat is Augmented Reality?

Augmented Reality betekent in het Nederlands; aangevulde realiteit. Dit is een mogelijkheid om met behulp van de computer, live elementen toe te voegen aan de bestaande omgeving. Een heel verschil met Virtual Reality.

Augmented Reality zou je kunnen beschrijven als een virtuele laag over de werkelijkheid heen. Een bekend voorbeeld is het spelletje Pokémon Go. Hierbij konden mensen fictieve beestjes vinden en vangen. Je kon dus, bij wijze van spreken, zomaar een Pokémon bovenop je aanrecht of tafel vinden. Een ander voorbeeld wat veel mensen zullen herkennen zijn de reclameborden langs een voetbalveld. Deze borden staan er uiteraard niet echt, maar verschijnen doormiddel van Augmented Reality lang het veld.

Inzetbaarheid van Augmented Reality

In het geval van de borden naast de goal wil je natuurlijk niet dat het op TV lijkt of de borden ineens midden op het veld staan. Daarom maakt AR gebruik van herkenningspunten. Dit kan bijvoorbeeld een QR-code zijn of een ander object waardoor de computer de locatie kan bepalen en dus het object correct in de AR omgeving plaatst.

Een andere toepassing is op basis van de GPS en je camera. Als je bijvoorbeeld niet meer weet waar je naar toe moet dan kun je de omgeving filmen en dan zie je op je scherm een pijl met waar je naar toe moet. Zie je welke bedrijven er om je heen zitten, of kan je alvast zien hoe het nieuw te bouwen gebouw eruit komt te zien.

Bedrijven zijn zelfs al zo ver dat je die nieuwe trui virtueel aan kan passen of kan zien hoe de nieuwe bank eruit ziet in je woonkamer.

Augmented reality

Toepassingen van Augmented Reality

Er zijn vele toepassingen op het gebied van AR, enkele voorbeelden zijn:

– Ondersteuning bij complexe taken – Stel je bent een machine aan het repareren dan kun je middels een AR bril informatie zien over de stappen die je uit moet voeren. Op deze manier kun je je handen gebruiken voor de complexe handelingen en zie je via je bril waar je op moet letten.

– Navigatie – Nieuwe auto’s worden steeds vaker uitgerust met een zogeheten heads-up display. Dit zorgt ervoor dat er gegevens in de vooruit kunnen worden getoond. Door extra gegevens over de werkelijkheid te plaatsen kun je pijlen op de weg plaatsen. Op deze manier mis je nooit meer een afslag en kun je je ogen op de weg houden.

– Onderwijs – Doormiddel van AR kun je mensen objecten laten zien waar ze omheen kunnen lopen zodat dat deze objecten echt in de ruimte aanwezig zijn. Hierdoor kun je bijvoorbeeld monteurs in opleiding een motor met alle onderdelen laten zien zonder dat je daadwerkelijk de motor in de ruimte hebt staan.

– Vermaak – Ook voor vermaak is het een leuke manier de volgende stap te maken tussen de communicatie tussen mens en machine. Denk hierbij aan de enorme hype rond het spel Pokémon GO. Met dit spel konden mensen Pokémon vangen in de echte wereld.

– De bouw – Ook de vastgoedsector heeft AR ontdekt. AR wordt regelmatig ingezet om projecten te laten zien aan functionarissen of burgers. Zo hebben zij al een duidelijk beeld van de toekomst wat wellicht een verzachtende werking kan hebben op wekenlange bouwplaats.

– Sales – Er zijn al heel wat bedrijven die zo slim zijn geweest om AR toe te passen in hun verkoopproces.

Veelgestelde vragen

VR staat voor Virtual Reality

Met Virtual Reality kan je jezelf in een, vooraf gemaakte, digitale wereld bevinden.

Met Virtual Reality kan je jezelf in een digital wereld bevinden. Deze wereld kan allemaal vormen hebben; een vergaderruimte, achtbaan, spelletje of klaslokaal. Hierdoor is de inzetbaarheid enorm breed.

AR betekend Augmented Reality.

Augmented Reality is een digitale laag die doormiddel van een bril of telefoon over de echte wereld wordt geplaatst.

Door het gebruik van Augmented Reality kan je dingen die er niet echt zijn toch laten zien. Bijvoorbeeld een bank in een woonkamer, terwijl de woonkamer leeg is. Een nog te bouwen gebouw op de aanstaande bouwplaats, of kleding over lichaam zodat je digitaal kan ‘passen’.

Onze AR / VR trainingen

Onze AR / VR trainingen

Tip!

Virtual Reality Appliance

Bekijk training
Favoriet

Masterclass AR – VR

Bekijk training

Inspiratiesessie Extended Reality

Bekijk training
In de spotlights
Trainer
Meer over andere technologieën weten? Bekijk ons trainingsaanbod of neem contact met Robert op!
Bekijk trainingsaanbod

Wie zijn MvR Academy en VrOwl?

MvR Academy is een bedrijf dat is ontstaan vanuit MvR & Partners, wat al jaren een betrouwbare ondersteunende partner is van de publieke sector. De passie voor digitalisering en technologische ontwikkelingen heeft ervoor gezorgd dat MvR een Academy heeft opgericht om individuen en organisaties kennis op dit vlak mee te geven. Vanuit deze gedeelde passie is VrOwl als partner van MvR Academy aangesloten om trainingen te geven over Extended Reality (XR) wat een samenvoeging van Virtual-, Augmented- en Mixed Reality is.
VrOwl gaat al 7 jaar mee in de technologie en ontwikkelingen op het gebied van XR en hebben alle kennis in huis. Van concept tot creatie inclusief de distributie van de benodigde hardware. VrOwl creëert waarde in het speelveld tussen experience, technologie en innovatie.

MvR Academy
Omgevingswet
VR Ow

Zij gingen je voor

Alphen aan den Rijn
Gemeente Roermond
Hilversum Mediastad
Kampen