Dé kennispartner van de digitale transformatie
Home / digitale vaardigheden

Digitale vaardigheden

Wat is er nodig om mee te komen en mee te kunnen blijven komen in de digitale transformatie?

Ook digivaardig blijven? Bekijk ons opleidingsprogramma Digivaardigheid!

Bekijk opleidingsprogramma

Wat zijn digitale vaardigheden?

Digitale vaardigheden zijn dingen die je moet kunnen om mee te kunnen komen in het digitale tijdperk. Uiteraard zit hier een enorm verschil in, afhankelijk van wat je wil kunnen of moet kunnen.
Iemand die bijvoorbeeld veel met zijn handen werkt heeft een andere set digitale vaardigheden nodig dan iemand die programmeur is.

Waarom digivaardigheid

Welke digitale vaardigheden zijn belangrijk?

Om je digivaardigheid op orde te houden moet je jezelf blijven ontwikkelen op de volgende onderwerpen. In het voorbeeld gaan we uit van een “gezonde” basis.

Digitale systemen – In de afgelopen jaren zijn we bijna compleet van het papier afgestapt. Alles gaat met een computer, telefoon of tablet. Aanbieders hebben tegenwoordig online omgevingen en/of apps. Het is dus van belang om te kunnen werken hiermee.

Beveiliging, privacy en gezondheid – De banken hebben er helaas meerdere reclame spotjes aan moeten wijden en sommigen van ons zijn met schande wijzer geworden. Aanbieders bellen je niet op en sturen je geen mail om je inloggegevens te vragen. Gebruik zo veel mogelijk verschillende wachtwoorden met cijfers en tekens. En leer hoe je herkent dat een mail spam is of een website onveilig.

Informatie zoeken – Tegenwoordig zijn alle antwoorden letterlijk een klik verwijdert. Maar hoe weet je nou of de informatie betrouwbaar is. Waar kan je contactgegevens vinden en hoe kan je zien dat je het juiste bedrijf hebt.

Informatie verwerken – Een heleboel verwerken we tegenwoordig digitaal. Onder informatie verwerken verstaan wij een berichtje typen, een formulier invullen en deze kunnen versturen. Bestanden maken, beheren en logisch opslaan.

Communiceren – Communicatie is een belangrijk onderdeel van ons bestaan. Ook dit gaat bijna alleen nog maar digitaal. We communiceren met verschillende soorten middelen en moeten een bericht kunnen ontvangen, openen en erop kunnen reageren.

Digitale systemen
Beveiliging, privacy en gezondheid
Informatie zoeken
Informatie verwerken
Communiceren

Veelgestelde vragen

Digivaardigheid is bestaat volgens ons uit 2 componenten. Digitale vaardigheden en digitaal bewustzijn. Het gaat over dingen kunnen, maar ook hoe jij handelt in een digitale omgeving.

Het belangrijkste is dat je nieuwsgierig bent! Wees niet bang om een nieuw programma uit te proberen en kijk om je heen hoe andere met digitale hulpmiddelen omgaan. Vraag hen om hulp of kijk of trainingen zijn in hetgeen dat je wil leren.

Omdat de technologie niet stil staat, daarnaast wil Nederland aan de digitale Europese top staan. Voordat je het weet ben je ingehaald door de techniek en kan je niet meer meekomen in het digitale tijdperk. Lees ook ons bericht waarom digivaardigheid.

Voor iedereen, de techniek blijft zich ontwikkelen en het is belangrijk om op te hoogte te blijven.

21e -eeuwse vaardigheden zijn 11, door SLO – Kennisnet geformuleerde, competenties die belangrijk zijn om mee te komen in de digitale transformatie;

  • Communiceren
  • Samenwerken
  • Sociale en Culturele vaardigheden
  • Zelfregulering
  • Kritisch denken
  • Creatief denken
  • Problemen oplossen
  • Computional thinking
  • Media wijsheid

Volgens ons hebben ze allemaal een andere naam, maar bedoelen we precies hetzelfde. Het zijn vaardigheden die wij nodig hebben om mee te kunnen komen in de digitale transformatie.

In de spotlights
Meer weten over digitale vaardigheden? Neem contact met Karlijn op, of kijk op de website van MvR.
Naar mvr.nl

Zij gingen je voor

Alphen aan den Rijn
Gemeente Roermond
Hilversum Mediastad
Kampen