Dé kennispartner van de digitale transformatie
Home / Bewustwording met virtual reality

Bewustwording met virtual reality

Altijd al eens in de huid van een ander willen kruipen of willen weten hoe je in een bepaalde situatie reageert? Dit is je kans! Lees hier meer over bewustwording met virtual reality.

 

Doormiddel van Virtual Reality kan je jezelf op elke locatie op elk moment bevinden. Het is dan ook logisch dat er steeds meer wordt gewerkt aan bewustwording met Virtual Reality. 

Binnen VR is het niet alleen mogelijk om rond te kijken in een situatie, maar ook om hele scenario’s af te spelen. Zo’n scenario veranderd aan de hand van de keuze die een speler maakt. Hierdoor kan je een de speler meenemen in de beleving van een ander of deel laten nemen aan situatie. 

Voorbeelden van bewustwording met Virtual Reality in de praktijk

Dementiebril – De gemeente Breda is een project gestart genaamd de ‘dementiebril’. Degene die de VR-headset opzet waant zich een persoon die dementie heeft en komt in aanraking met dagelijkse situaties die iemand meemaakt en hoe de omgeving hierop reageert. Het doel is om meer bewustwording bij de inwoners te krijgen en een dementievriendelijke gemeente te zijn.

Non-verbale communicatie met patiënten – Het Radboud UMC heeft voor haar medewerkers een bewustwording sessie in VR georganiseerd. Hierin worden medewerkers zich bewustgemaakt van hun non-verbale communicatie, welke invloed dit heeft op de patiënten en welke gevolgen dit heeft. Doormiddel van feedback van de ‘avatar patiënt’, welke zich aanpast naar de houding van de verpleegkundige, wordt de deelnemer uitgelegd wat en hoe deze positieve vorm van communicatie werkt en kan worden toegepast. Ook kunnen de medewerkers doormiddel van VR ervaren hoe het is om bij hen op de afdeling in bed te liggen.

VR game tegen steekincidenten – In samenwerking met jongeren uit Den Helder is RE: Action ontwikkeld. Deze jongeren hebben allemaal iets te maken gehad met steekincidenten en helpen nu meet op het voor de doelgroep zo herkenbaar mogelijk te maken.
Stel; je gaat naar het skatepark om te gaan chillen met je vrienden. Neem je dan wel of niet je mes mee voor de zekerheid, er kan zomaar wat gebeuren. Als je aankomst op de skatebaan blijkt er onenigheid, iemand heeft een mes getrokken, pak je die van jou? Hou je hem tegen? Of bel je liever de jongerenwerker?

Vergeet mij niet – Als 7 jarige hoor je in de verte al geschreeuw en langzaam komen je ouders ruziemakend binnen. Op de achtergrond hoor je een baby huilen en je voelt aan de sfeer dat het gaat escaleren. In de VR simulatie ‘vergeet mij niet’ maak je mee hoe het is om met huiselijk geweld te maken te krijgen. De simulatie is bedoeld voor voorlichting, training en begeleiding van ouders.

Veelgestelde vragen

Met Virtual Reality kan je jezelf in een, vooraf gemaakte, digitale wereld bevinden.

VR staat voor Virtual Reality

Met Virtual Reality kan je jezelf in een digital wereld bevinden. Deze wereld kan allemaal vormen hebben; een vergaderruimte, achtbaan, spelletje of klaslokaal. Hierdoor is de inzetbaarheid enorm breed.

Bij Virtual Reality bevind je jezelf in een digitale wereld, bij Augmented Reality komt er een digitale laag over de ‘normale’ wereld. Denk bij Augmented Reality bijvoorbeeld aan Pokémon Go.

VR trainingen

VR trainingen

Tip!

Virtual Reality Appliance

Bekijk training
Favoriet

Masterclass AR – VR

Bekijk training

Inspiratiesessie Extended Reality

Bekijk training
In de spotlights
Trainer
Meer weten over VR /AR of XR? Neem contact met Robert op of bekijk onze inspiratiesessie XR!
Bekijk inspiratiesessie

Zij gingen je voor

Alphen aan den Rijn
Gemeente Roermond
Hilversum Mediastad
Kampen