Dé kennispartner van de digitale transformatie
Home / Cloud

Cloud

In de wolken met je eigen netwerk!

Wat is cloud?

De Cloud zoals mensen het vandaag de dag vaak noemen bestaat uit twee onderdelen. Zo heb je de Cloud als gegevensopslag. Dit betekent dat je data niet lokaal staat opgeslagen, maar op een externe server. Daarnaast heb je ook Cloud Computing. Dit houdt in dat de berekeningen niet lokaal worden verricht, maar dat dit op een externe server gebeurt. De Cloud bestaat al enige tijd, maar werd in 2006 populair toen Google en Amazon hier veel tijd en geld in investeerden.  

De werking van de Cloud

Bekende voorbeelden van de Cloud zijn Google Docs en Microsoft Office 365. Deze applicaties zijn enkel goed bruikbaar middels een internetverbinding. Dit komt doordat de data op de servers van Google en Microsoft staat. Daarnaast worden de berekeningen ook gedaan via hun servers. Bij de traditionele Microsoft Word, zoals deze voorheen veel werd gebruikt, worden de berekeningen lokaal op je computer gedaan. Bij de Cloud versie worden deze berekeningen op externe servers gedaan. Dit betekent dat je op je scherm de input geeft, dit gaat via een internetverbinding naar de server, hier wordt de berekening uitgevoerd en dit komt weer via het internet weer terug op jouw scherm.  

Cloud Computing

Aanbieders van Cloud

Vandaag de dag zijn er vele Cloud aanbieders beschikbaar. Bekende zijn iCloud (Apple)OneDrive (Microsoft)Google Drive en Dropbox. De meeste Cloudaanbieders hebben een heel ecosysteem opgebouwd. Dit houdt in dat ze meerdere diensten leveren binnen hun Cloud. Een voorbeeld hiervan is Apple met iCloud. Hierop is het bijvoorbeeld mogelijk om data op te slaan zoals foto’s, back-ups van je telefoon en computer, agenda afspraken en mail. Deze data is dan te raadplegen via verschillende apparaten. Als je eenmaal onderdeel bent van het ecosysteem van bijvoorbeeld Apple kan het veel werk zijn om alle data over te zetten naar een andere Cloudaanbieder. Op deze manier willen Cloudaanbieders de klanten aan zich binden. Dit kan namelijk ook betekenen dat je, omdat je in hun ecosysteem zit, ook hun apparaten koopt. Waar ze ook weer geld aan verdienen. Veel Cloudaanbieders bieden gratis proefabonnementen of opslagcapaciteit aan. Wanneer gebruikers meer opslag nodig hebben dan moet hiervoor betaald worden. Op dat moment zitten gebruikers al in het ecosysteem en is de kans groot dat ze voor langere tijd gebruik maken van de diensten.  

Voordelen van de Cloud

De Cloud biedt veel voordelen: 

– Minder zware hardware nodig: Doordat er middels Cloud Computing veel rekenwerk gedaan wordt op externe servers dient je laptop/telefoon enkel als doorgeefluik. Hierdoor kun je op een minder krachtig apparaat hetzelfde doen als op een krachtiger apparaat, als je maar een internetverbinding hebt. Een voorbeeld hiervan is de Chromebook van Google. Deze laptop heeft relatief beperkte hardware maar doordat de berekeningen gedaan worden in de Cloud kun je er toch veel mee.  

– Minder geheugen nodig: Omdat veel data in de Cloud staat opgeslagen is het niet nodig om zelf veel geld uit te geven aan geheugen.  

– Op meerdere apparaten toegankelijk: De Cloud is meestal via meerdere apparaten toegankelijk. Op deze manier het je toegang tot dezelfde data/diensten op je laptop, tablet en telefoon.  

– Samenwerken: De Cloud maakt het mogelijk om met meerdere mensen aan dezelfde documenten te werken. Dit maak samenwerken op afstand makkelijker. 

– Altijd toegang tot de laatste versie: Voorheen moest men documenten met elkaar delen via bijvoorbeeld de mail. Omdat bestanden in de Cloud staan heeft iedereen toegang tot de laatste versie. Daarnaast kun je middels versiegeschiedenis ook zien wie welke wijzigingen heeft aangebracht en kun je deze wanneer nodig ook herstellen.  

– Schaalbaar: Een groot voordeel van de Cloud is de schaalbaarheid. Wanneer je als persoon of als organisatie merkt dat je te weinig opslag hebt dan kun je gemakkelijk extra opslag bijkopen. Dit is een stuk gemakkelijker dan wanneer je hiervoor extra of nieuwe hardware moet kopen en installeren. Bij veel zakelijke Cloudoplossingen betaal je niet per hoeveelheid data maar per gebruiker. Op deze manier ben je flexibel als er medewerkers bijkomen of juist weggaan.  

– Beveiliging: Cybersecurity is een groot probleem vandaag de dag. Clouddiensten zijn continu bezig met de beveiliging van de data die bij hun is opgeslagen. Dit lukt hun vaak beter dan bij kleine organisaties. Daarnaast je als organisatie ook veel geld als je deze specialistische kennis niet in huis hoeft te halen.

Minder zware hardware
Minder geheuger
Op meerdere apparaten toegankelijk
Samenwerken
Altijd toegang tot de laatste versie
Schaalbaar
Beveiliging

Nadelen van de Cloud

Naast de vele voordelen van de Cloud zitten er ook nadelen aan: 

– Vast in het ecosysteem: Zoals hierboven ook al werd aangegeven kan het moeilijk zijn om weer uit een ecosysteem te komen als je hier eenmaal inzit. Hierdoor ben je minder flexibel om te kiezen tussen Cloudaanbieders als je er al gebruik van maakt. Doe dus goed onderzoek voordat je met een Cloudaanbieder in zee gaat.  

– Maandelijkse lasten: Als je betaald voor een Clouddienst is dit vaak maandelijks. Dit kan voor sommige mensen/organisatie niet wenselijk zijn. Zij investeren liever geld in eigen opslag zodat hier niet maandelijks voor betaald hoeft te worden.  

– Afhankelijk van een internetverbinding: Omdat al je data in de Cloud staat moet je een werkende internetverbinding hebben om toegang te krijgen tot je data. Dit is niet het geval wanneer je data lokaal opslaat.  

– Veiligheid gegevens: Ondanks dat de Cloud vaak beter beveiligd is dan je eigen opslag kan het zijn dat je bepaalde (gevoelige) data niet bij een externe partij op wilt slaan. Dit dien je dan alsnog lokaal op te slaan.  

– Afhankelijk van een derde partij: Wanneer je al je data bij een externe partij hebt opgeslagen ben je ook afhankelijk van deze partij. Veel organisaties maken bijvoorbeeld gebruik van Microsoft Office 365. Wanneer er een storing is bij Microsoft dan kunnen veel organisatie niet goed functioneren. Gelukkig gebeurt dit nagenoeg nooit.  

MvR Academy uil met golf
In de spotlights
Zelf de overstap naar Cloud maken? Wil je als organisatie over naar de Cloud? Of ben je ermee bezig, maar loop je vast?Neem contact met Karlijn op, wij helpen je graag op weg!
MvR

Zij gingen je voor

Alphen aan den Rijn
Gemeente Roermond
Hilversum Mediastad
Kampen