Dé kennispartner van de digitale transformatie
Home / Datagedreven werken

Datagedreven werken

Data, data, data. Je hoort het overal om je heen. Wanneer je het goed weet te gebruiken en te analyseren dan ben je optimaal datagedreven aan het werk! 

Datagedreven werken of ook wel datagericht sturen, datagedreven sturen of datagestuurd werken genoemd wordt steeds breder ingezet.  
Het komt er in de basis op neer dat je data gebruikt om je beleid, keuzes en strategie te bepalen. Een belangrijk aspect hierbij is dat het ‘pure’ data moet zijn. Dus onbewerkte feiten en ruwe data. 

Wat is datagedreven werken? 

Het maakt tegenwoordig bijna niet meer uit waar je werkt, je komt het ongetwijfeld op de een of andere manier tegen, data. Data kan in een heleboel verschillende vormen en soorten komen. Datagedreven werken maakt het mogelijk om toekomstige ontwikkelingen te voorspellen en hier zo goed mogelijk op in te spelen.
Bij datagedreven werken is het doel om dagelijks meer inzicht en kennis te krijgen om zo betere beslissingen te kunnen maken op basis van betrouwbare data. Het grote doel is om zo je organisatie te verbeteren en innoveren. 

Het streven is om dit binnen de gehele organisatie te doen zodat iedereen op basis van data beslissingen kan nemen en niet op basis van een onderbuikgevoel of een mening. Je opereert als een gezamenlijk team op basis van dezelfde data waardoor je gezamenlijk tot een betere organisatie komt. 

Digitale transformatie, smart city, informatiegestuurd werken
Data dashboards, datagedreven werken

Hoe werkt datagedreven werken? 

Datagedreven werken is eigenlijk precies wat het zegt. Je gaat met data werken om je werk beter te kunnen doen en beargumenteerde beslissingen te nemen. Met alleen het inwinnen van data ben je er nog niet. Je hebt ook bij het personeel een minimale standaard nodig van digivaardigheid.
Daarnaast heb je tools nodig die je helpen om de data inzichtelijk te maken en te meten of bepaalde prestaties worden gehaald (KPI’s). Het is erg belangrijk dat je goede datakwaliteit hebt, vervuilde data komt namelijk tot een verkeerd resultaat. 
Zo kwam bijvoorbeeld een Artificial Intelligence algoritme eens tot de conclusie dat wanneer we meer ijs eten we vaker verdrinken. Niet geheel onjuist, want je kan het als mens beredeneren;
Wanneer het warm is eten we graag ijs. Wanneer het warm is gaan we ook graag zwemmen. Wanneer we meer gaan zwemmen verdrinken er vaker mensen. De context waarin dit hoogstwaarschijnlijk gebeurt is de zomer. Mis je de context, dan mis je een kritisch punt waardoor je conclusie onlogisch is. 

Wanneer je data inzet voor kennis binnen de organisatie dan noem je dit ook wel ‘Business Intelligence’ (BI). Om data gedreven te kunnen werken is het belangrijk dat je snel en eenvoudig inzicht krijgt in je data. Dit kan met tools als bijvoorbeeld Power BI.
Een veel gebruikte BI-oplossing is dashboarding. Een dashboard is een informatie management instrument waarmee je de data inzichtelijk maakt in een visualisatie of een samenvatting. 

Het verschil tussen informatiegestuurd werken en datagedreven werken 

De meeste organisaties sturen al op cijfers, toch is dit anders dan datagedreven werken. In veel gevallen hebben we het over informatiegestuurd werken. Informatie is data dat is bewerkt om er betekenis aan te kunnen geven. Informatiegestuurd werken zou je kunnen zien als werken op basis van KPI’s (Kritieke prestatie-indicatoren of Key Preformance Indicators). Dus vooraf gestelde prestatie-indicatoren die wel of niet worden behaald en hierop bijsturen, hierbij kan data gebruikt worden om dit te controleren.
Informatiegestuurd werken is een onderdeel van datagedreven werken, bij datagedreven werken is de data echter je startpunt.  

Robotic Process Automation
In de spotlights
Wil je meer weten over datagedreven werken? Neem contact met Karlijn op of kijk op de website van MvR.
Naar MvR
MvR Academy
Omgevingswet
MvR & Partners

Wie zijn MvR Academy en MvR & Partners?

MvR Academy is een bedrijf dat is ontstaan vanuit MvR & Partners, wat al jaren een betrouwbare ondersteunende partner is van de publieke sector. De passie voor digitalisering en technologische ontwikkelingen heeft ervoor gezorgd dat MvR een Academy heeft opgericht om individuen en organisaties kennis op dit vlak mee te geven.
MvR & Partners heeft op het gebied van datagedreven werken een aantal professionals welke organisaties helpen datagedreven werken te implementeren.

Met de inzet van MvR & Partners geeft u meer richting aan datagedreven werken en kunt u concreet aan de slag gaan met actuele casuïstiek. Door middel onze data practica weten uw medewerkers nóg beter wat er komt kijken bij datagedreven werken en zijn uw medewerkers in staat om zelfstandig aan de slag te gaan met een casus binnen uw gemeente.

Zij gingen je voor

Alphen aan den Rijn
Gemeente Roermond
Hilversum Mediastad
Kampen