Dé kennispartner van de digitale transformatie
Home / de digitale assistent

De digitale assistent, feit of fictie?

Toen Robert Mekking mij vertelde dat hij een nieuw bedrijf had dat iets met "botjes" deed, stonden we na een avond slijpen en schuren aan een boot, nog even na praten.Ow wat leuk antwoorde ik bleu, zoiets als die vervelende marketing chatbots die je op websites tegenkomt? Ja zoiets antwoorde hij en hij stak van wal.

Benieuwd wat RPA of een digitale assistent voor jou of je organisatie kan betekenen? Neem contact met Steven op, hij vertelt je graag meer!

Contact opnemen

RPA

RPA oftwel Robotic Process Automation bereikte mij die avond zonder dat ik echt doorhad wat het inhield en wat een impact het kan hebben. Het concept robot, of botje zoals Robert ze noemde, was nog niet helemaal geland. Ja ok, het is natuurlijk geen fysieke robot zoals je ze regelmatig in de media voorbij ziet komen. Het is echter wel iets dat daadwerkelijk iets voor je kan doen zonder dat je het kan zien of vasthouden.
Totdat Robert mij de inloggevens gaf tot een UiPath omgeving waar ik zelf aan de slag kon gaan met RPA. Mede dankzij zijn hulp en onze RPA trainingen kon ik een eigen assistent bouwen!
Ineens kreeg RPA voor mij een hele andere duiding en begreep ik welke impact het op ons dagelijks leven kan en gaat hebben.

Waarom is een digitale assistent de oplossing?

Bill Gates zei “I choose a lazy person to do a hard job, because a lazy person will find an easy way to do it.” Persoonlijk denk ik dat deze ‘lazy person’ ook de founding father is van RPA.
Niemand wil de hele dag hetzelfde werk over en over doen. Er zijn wellicht mensen die dit beter volhouden dan anderen, maar ik denk dat niemand hier plezier uithaalt. Daarnaast denk ik dat iedereen diep van binnen liever lui dan moe is, ik in ieder geval wel! Als je de kans krijgt om repetitief werk op de computer aan iemand over te dragen, dan doe je dit toch meteen?
(Wil de persoon, die hier nee op antwoord, zich alsjeblieft melden.)
Het is toch heerlijk om deze saaie klusjes over te dragen aan je eigen digitale assistent en de tijd die je overhoudt zinvol te besteden aan andere taken!

Digitale assistent

5 voordelen van een digitale assistent. Ofwel, 5 voordelen van RPA.

 1. Tijdbesparend
 2. Accuraat
 3. Kostenbesparend
 4. Hogere kwaliteit
 5. Betere wendbaarheid

Tijdbesparend – Een botje kan dus taken van jou overnemen, vooral taken die je veelvoudig uit moet voeren. Hier zijn ze gek op! Waar wij vol goede moed naar ons werk gaan en (hopelijk) na een uur of 8 het werk weer mogen neerleggen is een botje pas net opgewarmd. Een robot werkt namelijk 24-7 zonder blikken of blozen aan een stuk door. Kun je nagaan wat er voor werk verzet kan worden wanneer je er een aantal robot collega’s naast zet!

Accuraat – Een foutje of typo is snel gemaakt, misschien ben je er zelfs al wel een tegengekomen in de bovenstaande tekst. Voor de leesbaarheid niet zo’n ramp, maar wat nou als dit in de boekhouding een ‘nulletje’ te veel of te weinig is? Omdat een robot alleen maar kan en doet wat hem geleerd is zullen dit soort knullige foutjes er niet meer insluipen.

Kostenbesparend – ‘het vreet geen brood’ in dit geval dus letterlijk. Tuurlijk behoeft ook een digitale assistent af en toe aandacht om te kijken of alles nog loopt zoals je wil. Het mooie is echter dat hij geen loon wil hebben en geen pauze wil. Daarnaast is de techniek al zo ver dat bepaalde elementen als blokken hergebruikt kunnen worden om zo een nieuwe robot te bouwen.

Hogere kwaliteit – Het elimineren van kleine foutjes betekend vanzelfsprekend een hoge kwaliteit. Daarnaast heb je meer tijd over voor innovatie of procesverbetering.

Betere wendbaarheid – Met het inzetten van robots kan je meer taken aan en ben je dus wendbaarder om andere taken op te pakken. Daarnaast kan je ‘gedeeltes’ van je digitale assistent hergebruiken voor een nieuwe digitale assistent die weer andere taken kan uitvoeren.

Mijn conclusie over digitale assistenten

Met het bovenstaande in mijn achterhoofd vraag ik mij regelmatig af of ik de taak die ik dan doe nog wel hoef en moet doen. Zo had ik dit artikel waarschijnlijk ook wel kunnen overlaten aan Gpt-3. Ik fantaseer over het moment dat ik mijn computer afsluit en net voordat het scherm donker wordt mijn assistent zegt ‘dank je wel voor je inzet Koen, zal ik morgen de volgende ….. taken van je overnemen’.

Robot

Veelgestelde vragen

RPA staat voor Robotic Process Autiomation

Robotic Process Automation maakt het mogelijk om digitale repetitieve taken te automatiseren.

Nee, RPA kan menselijk handelen op de computer nadoen, maar niet zelf ‘nadenken’ of beslissingen nemen. RPA voort alleen uit.

De 5 grote voordelen van Robotic Process Automation zijn;

 1. Tijdbesparend
 2. Accuraat
 3. Kostenbesparend
 4. Hogere kwaliteit
 5. Betere wendbaarheid

Er zijn een aantal randvoorwaarden aan een proces om deze te automatiseren. Een proces moet;

 • Repetitief zijn
 • Gebaseerd zijn op regels
 • Een bulk proces zijn

IPA staat voor Intelligent Process Automation.

Intelligent Process Automation kan processen automatiseren, data verwerken en deze data labelen, hierdoor is het in staat om op basis van deze data beslissingen te nemen.

Intelligent Process Automation kan processen automatiseren en beslissingen nemen. Hierdoor is het in staat om bijvoorbeeld hypotheekaanvraag te verwerken. Je komt in contact met een digitale assistent, deze vraagt om gegevens en documenten, de gegevens worden gecontroleerd en de documenten ‘gelezen’. Op basis van deze informatie kan de digitale assistent een medewerker zijn oordeel doorgeven zodat de medewerker sneller zijn oordeel kan vellen.

RPA kan net als IPA processen automatiseren, toch zit er een significant verschil in. RPA kan een mens op de computer ‘nadoen’; knippen/plakken, typen, programma’s openen en op knoppen drukken. RPA kan alleen geen beslissingen maken of dingen ‘begrijpen’, hiervoor heeft het een laagje kunstmatige intelligentie nodig. Wanneer je deze samen combineert krijg je IPA

In de spotlights
Meer weten over RPA, IPA of Kunstmatige Intelligentie? Neem contact met Steven op, hij vertelt je er graag meer over. Kijk ook eens op de website van MvR Digital Workforce.
MvR Digital Workforce

Zij gingen je voor

Alphen aan den Rijn
Gemeente Roermond
Hilversum Mediastad
Kampen