Dé kennispartner van de digitale transformatie
Home / De digitale toegangkelijkheid van Nederland

De digitale toegangkelijkheid van Nederland

12 december 2018, Staatssecretaris Knops (BZK) legt de kamer een brief voor. In deze brief legt hij uit hij hoe hij ervoor wil zorgen dat iedereen in Nederland mee kan doen aan de toenemende digitale communicatie. Wat is de huidige stand van zaken?

De Kamerbrief Digitale inclusie kopte “iedereen moet kunnen meedoen”.
In de bijlage van deze brief zat de Nederlandse Digitaliseringsstrategie, het plan dat ervoor moest gaan zorgen dat dit idee in de praktijk moest gaan slagen.
Het idee, iedereen in Nederland moet kunnen meedoen met het werken met digitale apparaten (digivaardigheid) en gebruik kunnen maken van digitale overheidsdiensten.

December 2021 publiceerde alle 27 lidstaten van de Europese Unie een rapport over de status van de digitale toegankelijkheid van hun land.
Erg leuk om te zien hoe verschillen de lidstaten omgaan met de aanpak van digitale toegankelijkheid. Zo houdt Polen elke maand de ‘toegangkelijkheidswoensdag’ waar Experts met ambtenaren in gesprek gaan. Malta lanceerde een Facebook-campagne voor meer bewustwording en onze zuiderburen maakte een tool om toegankelijkheid te toetsen.

Digitale Toegankelijkheid van Nederland

Samen met Denemarken scoort Nederland ontzettend goed op het aantal gerapporteerde toegangkelijkheidsverklaringen. Deze verklaringen moeten, volgens Europese regelgeving, overheden publiceren voor iedere website waarvoor zij verantwoordelijk is. In de verklaring staat in hoeverre de website al aan de eisen voldoet en welke maatregelen de instantie neemt om toegankelijkheid te borgen, inclusief de bijbehorende planning.
De Nederlandse aanpak hiervan is uniek, zo hebben wij bijvoorbeeld een nalevingsstatus van A t/m E en een openbaar register waarin we dit bijhouden.

Toch is Nederland absoluut niet het braafste jongetje van de klas en laten de toegankelijkheid van de overheid websites veelal te wensen over. Het is niet zo dat we het slecht doen of opvallen binnen de meute, maar helaas blijkt uit het Nederlandse onderzoek wel dat er nog een boel te doen valt.

Cyber security

De feiten op een rij:

Voor het onderzoek is een lijst van 3.072 websites en 8 mobiele applicaties opgesteld.
– Bij het vereenvoudigd onderzoek zijn er 435 websites (89.000 pagina’s) onderzocht door testsoftware. Op slechts 6% van deze sites zijn geen fouten gevonden,
– Alle homepagina’s van de lijst zijn onderzocht met dezelfde software als het vereenvoudigd onderzoek. Op 28% werden geen fouten gevonden, in 2019 was dit nog 23%,
– Voor diepgaand onderzoek zijn 32 sites geselecteerd en handmatig getoetst op 50 punten. Op gemiddeld 14,2 van 50 punten werden fouten gevonden, wat in 2019 nog 12,4 was.

Veelgestelde vragen

Digivaardigheid is bestaat volgens ons uit 2 componenten. Digitale vaardigheden en digitaal bewustzijn. Het gaat over dingen kunnen, maar ook hoe jij handelt in een digitale omgeving.

Het belangrijkste is dat je nieuwsgierig bent! Wees niet bang om een nieuw programma uit te proberen en kijk om je heen hoe andere met digitale hulpmiddelen omgaan. Vraag hen om hulp of kijk of trainingen zijn in hetgeen dat je wil leren.

Voor iedereen, de techniek blijft zich ontwikkelen en het is belangrijk om op te hoogte te blijven.

Omdat de technologie niet stil staat, daarnaast wil Nederland aan de digitale Europese top staan. Voordat je het weet ben je ingehaald door de techniek en kan je niet meer meekomen in het digitale tijdperk. Lees ook ons bericht waarom digivaardigheid.

Volgens ons hebben ze allemaal een andere naam, maar bedoelen we precies hetzelfde. Het zijn vaardigheden die wij nodig hebben om mee te kunnen komen in de digitale transformatie.

In de spotlights
Beter meekomen in de digitale samenleving? Neem contact met Karlijn of kijk eens op de website van MvR!
Bekijk website MvR

Zij gingen je voor

Alphen aan den Rijn
Gemeente Roermond
Hilversum Mediastad
Kampen