Dé kennispartner van de digitale transformatie
Home / de vierde industriële revolutie

De vierde industriële revolutie

Mens en machine zijn nog nooit zo dicht bij elkaar gekomen

Wil je meer weten over de laatste technologieën?

Kijk eens naar onze inspiratiesessies!

Bekijk Inspiratiesessies

De vierde industriële revolutie wordt ook wel de industrie 4.0 genoemd. Net zoals zijn 3 voorgangers lijkt ook deze revolutie weer een boel veranderingen met zich met te brengen. Het uitgangspunt van de vierde revolutie; eenheid tussen mens en machine. Een samensmelting tussen de echte, de digitale en de biologische wereld.

De eerste tot en met de derde revolutie

Zoals de naam vierde technologische revolutie al doet vermoeden zijn er 3 industriële revoluties aan vooraf gegaan. Wat waren deze revoluties en waar hebben deze toe geleid?

Eerste industriële revolutie vond plaats rond 1784 en heeft doormiddel van stoom en waterkracht gezorgd voor de invoer van de eerste mechanische werktuigen.

Tweede industriële revolutie vond plaats rond 1870, door elektriciteit was het mogelijk om een productielijn op te zetten en massaproductie in te zetten.

Derde industriële revolutie heeft rond 1969 plaatsgevonden en zorgde voor de inzetbaarheid van IT en automatisering in de industrie.

Bijna direct op de hielen gevolgd bevinden we ons momenteel in de vierde industriële revolutie. Tijdens deze revolutie krijgen kunstmatige intelligentie, connectiviteit en robots de hoofdrol toebedeeld.

Wat is de vierde industriële revolutie?

Door de inzet van nieuwe technologieën is ons leven in de laatste jaren al drastisch veranderd en dat zal het voorlopig ook nog wel even doen. Hoe normaal is het bijvoorbeeld geworden om via de snelste route naar je bestemming te rijden of een vraag te stellen aan Siri, Alexa of Google en het antwoord te krijgen.
De vierde technologische revolutie zal er dan ook voor zorgen dat zowel ons dagelijks leven als ons werk drastisch zal veranderen. Je ziet nu al om je heen dat bedrijven afwijken van het “oude” 9 tot 5 werkmodel, weliswaar een handje geholpen door de Corona pandemie.

Internet of Things

Welke technologieën maken de vierde revolutie mogelijk?

Zoals eerder gezegd wordt er verwacht dat er een samensmelting zal ontstaan tussen de echte, de digitale en biologische wereld. Om dit mogelijk te maken wordt er momenteel hard gewerkt om de industrie te veranderen met nieuwe technologieën. De verwachting is dan ook dat we over een niet al te lange tijd ‘slimme fabrieken’ maar ook steden zullen hebben. Deze ‘slimme fabrieken’ zouden zelf interne systemen moeten kunnen observeren, analyseren, beheren en problemen oplossen. Om hiertoe te kunnen komen wordt er gebruik gemaakt van:

Cloud – geeft via het internet toegang tot apps, diensten en gegevens die zijn opgeslagen op het online netwerk (de cloud). Zo hebben alle gebruikers toegang tot de benodigde software, applicaties en data. Voordelen zijn schaalbaarheid, kostenbesparing en, mits goed ingericht, veiligheid.

Internet of Things (IoT) – maakt het voor apparaten mogelijk om verbonden te zijn met de cloud. Deze apparaten kunnen van alles zijn, van flowmeters in water of gasleidingen tot je smartwatch of slimme thermostaat.

Kunstmatige Intelligentie (AI) – algoritmes die uiteindelijk minstens zo slim en zelfstandig moeten kunnen opereren als mensen.

Blockchain – decentrale, openbare database waarin gegeven opgenomen en gedeeld kunnen worden.

Virtual Reality (VR) & Augmenten Reality (AR) – VR is een digitale omgeving die de gebruiker de ervaring geeft van de fysieke wereld. AR is een digitale laag over de echte wereld (denk aan Pokémon Go).

Robotica – de inzet van zowel hardware als software robots. Bijvoorbeeld een lasarm in een fabricage proces of een digitale assistent die je boekhouding doet.

Quantum Computing – hoewel nog niet helemaal commercieel beschikbaar, zijn de eerste grote stappen gezet op het gebied van Quantum Computing. Deze nieuwe vorm van computer zou mogelijk miljoenen keren sneller kunnen rekenen dan onze huidige computers.

Deep Learning

En wij dan?

Een grote angst vanuit de arbeidsmark is dat de mens straks vervangen is door machines. Terecht? Misschien ergens wel. Het World Economic Forum concludeerde namelijk eind 2018 al in een onderzoek dat er alleen al tussen toen en 2022 maar liefst 75 miljoen banen vervangen zouden worden door technologie, maar er is ook goed nieuws! Hiervoor in de plaats komen er naar schatting van het World Economic Forum ook weer 133 miljoen banen beschikbaar. Er zullen veel nieuwe banen komen voor bijvoorbeeld wetenschappers, data analisten, programmeurs, maar ook op het gebied van sales en marketing of op het gebied van Kunstmatige Intelligentie zullen er veel banen bijkomen.

Daarnaast blijkt uit een onderzoek – van het Korn Ferry Institute – onder 800 CEO’s van grote bedrijven uit 8 landen dat de waarde van personen altijd 2 keer zo veel is als dat van al het andere bedrijfskapitaal. Dit zal naar verwachting ook wel niet al te veel veranderen.
Waar namelijk een Robot wordt getraind om een taak uit te voeren, zal deze niets anders kunnen en zich niet uit zichzelf aanpassen wanneer het werk anders wordt. Deze flexibiliteit zullen wij altijd op de robots voor hebben en dus staan we, mits we blijven leren, altijd 1-0 voor.

Veelgestelde vragen

RPA staat voor Robotic Process Autiomation

Robotic Process Automation maakt het mogelijk om digitale repetitieve taken te automatiseren.

IPA staat voor Intelligent Process Automation.

Intelligent Process Automation kan processen automatiseren, data verwerken en deze data labelen, hierdoor is het in staat om op basis van deze data beslissingen te nemen.

RPA kan net als IPA processen automatiseren, toch zit er een significant verschil in. RPA kan een mens op de computer ‘nadoen’; knippen/plakken, typen, programma’s openen en op knoppen drukken. RPA kan alleen geen beslissingen maken of dingen ‘begrijpen’, hiervoor heeft het een laagje kunstmatige intelligentie nodig. Wanneer je deze samen combineert krijg je IPA

Nee, RPA kan menselijk handelen op de computer nadoen, maar niet zelf ‘nadenken’ of beslissingen nemen. RPA voort alleen uit.

Waarschijnlijk niet, het zal ons werk wel makkelijker maken of bepaalde taken van ons overnemen.

Er zijn meerdere vormen waarmee AI leert. De meest voorkomende zijn Machine Learning en Deep Learning.

Blijf de robot voor!

Blijf de robot voor!

Opleiding RPA Business Analist

Bekijk training

Opleiding RPA Developer

Bekijk training

UiPath Studio Advanced

Bekijk training

UiPath Studio basis (klassikaal)

Bekijk training

UiPath StudioX Coach

Bekijk training
In de spotlights
Laat je niet inhalen door de technologie! Blijf jezelf continu ontwikkelen om de technologie voor te blijven! Bekijk ons trainingsaanbod of neem contact met me op voor advies.
Bekijk trainingsaanbod

Zij gingen je voor

Alphen aan den Rijn
Gemeente Roermond
Hilversum Mediastad
Kampen