Dé kennispartner van de digitale transformatie
Home / Deepfake

Deepfake

Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet en het is.......

Meer weten over de laatste technologieën? Kijk eens bij onze inspiratiesessies!

Vandaag de dag volgen nieuwe technologische mogelijkheden elkaar in rap tempo op. Waar voorheen beeld en spraak nog wel authentiek waren kun je hier vandaag niet meer standaard vanuit gaan. Misschien ken je wel de video waarin minister-president Mark Rutte de klok luidt over de klimaatcrisis. In deze video, gemaakt door de Correspondent, zien en horen we Mark Rutte een verhaal vertellen maar kunnen we nog wel redelijk duidelijk horen dat het niet zijn stem is. Dit hebben ze bij de Correspondent expres gedaan omdat het anders te echt zou worden. Deze video noemen we een deepfake, maar wat is deze nieuwe technologie? 

Wat zijn deepfakes? 

Het woord deepfake staat voor een combinatie van de woorden ‘deep’ en ‘fake’. Deep refereert naar kunstmatig intelligente deep-learning netwerken. Dit zijn zelflerende algoritme die zichzelf dus steeds kunnen verbeteren. Fake staat voor het Engelse woord nep. Met een deepfake kun je bijvoorbeeld een ander hoofd op een bestaand beeld plakken. Doordat het systeem leert van hoe het gezicht beweegt van het hoofd wat op het bestaande hoofd wordt geplakt kan die de gezichtsuitdrukkingen als het ware samen laten smelten van de twee gezichten. Op deze manier kun je dus hele realistische video’s maken. Naast video’s kun je met deze technologie ook muziek, spraak, tekst en foto’s ‘genereren’. 

Deepfake

Waarom zijn deepfakes nu populair?

Dat je tegenwoordig meer hoort over deepfakes heeft te maken met meerdere factoren. Zo is de technologie in raptempo beter geworden, dit maakt het mogelijk om veel realistischere beelden te maken. Daarnaast is het ook veel toegankelijker geworden. De filters van Snapchat zijn een voorbeeld van deepfake technologie die toegankelijk zijn geworden voor de massa. Daarnaast zien we ook dat er steeds meer misbruik van wordt gemaakt waardoor het in het nieuws komt. Zo gingen er in het verleden naaktbeelden rond waarin het hoofd van een bekend persoon op een acteur of actrice was ‘geplakt’. Doordat deze beelden zeer realistisch konden zijn riep dit wel vragen op. Een ander voorbeeld is het filmpje van minister-president Mark Rutte die een verhaal ‘vertelt’ over de klimaatcrisis. Met dit filmpje wilde de Correspondent aandacht vragen voor het klimaat maar ook voor deepfakes en hoe we hier als maatschappij mee om moeten gaan. 

Mogelijkheden van deepfakes 

De bovenstaande voorbeelden zijn niet per se positief. Maar er zijn zeker goede toepassingen van deze technologie. Hieronder sommen we er een paar op: 

– Overleden dierbare: Het kan voor het verwerken van een overleden dierbare goed zijn als je nog een keer met deze persoon kunt praten of dat deze persoon iets in kan spreken. Deze filmpjes kunnen zeer realistisch worden gemaakt en zodoende bijdragen aan het rouwproces.  

– 24/7 Nieuws: Waar je nu vaak snelle updates tekstueel tot je neemt via nieuwsapps kan in de toekomst het journaal met presentatoren continu worden geüpdatet.  

– Teksten maken: Met deepfakes kunnen ook teksten worden gegeneerd. Op deze manier kan hele literatuur worden ‘geschreven’. Maar op dit moment is het realistischer dat het korte teksten betreft. Zo kan ik aangeven welke onderwerpen ik wil behandelen en het systeem maakt deze blog, ik op die manier mijn tijd aan andere werkzaamheden besteden.  

– Persoonlijke reclames: Ook is het mogelijk om persoonlijke reclames te maken. Momenteel word je in de reclame mails bij je voornaam aangesproken. Dit zou ook in video reclames kunnen gebeuren.  

Gevaren van Deepfake 

Helaas is het met deepfakes, zoals met zoveel opkomende technologieën, niet alleen maar hosanna. Momenteel is er al wel software die deepfakes kan detecteren. Echter, naarmate de deepfakes beter worden dan kan de software ze niet meer herkennen. Dit is dus een race tussen de detectiesoftware en deepfakesoftware. Daarnaast is er op dit moment ook veel onduidelijkheid aangaande de wetgeving omtrent deze technologie. Maar er zijn meer gevaren: 

– Chantage: Wanneer er een deepfake video wordt gemaakt van een iemand waarop deze persoon iets verkeerd doet of seksuele handelingen verricht dan kan deze persoon worden gechanteerd. Ook al wanneer je zegt dat je het niet bent blijft er toch een smet op je naam. Dit is zeker voor publieke en invloedrijke personen een groot probleem.  

– Fake news: Donald Trump liet ons enkele jaren geleden kennis maken met de term ‘fake news’. Dit ging dan vaak om een feit wat hij simpelweg ontkende. Deepfake maakt het mogelijk om beelden en geluid zo te manipuleren dat je ook nep nieuws kunt maken. Dit zal dan niet meer van echt nieuws te onderscheiden zijn. Een ander gevaar is iets afdoen als fake news. Doordat deepfakes zo realistisch worden kun je ook gemakkelijker zeggen dat iets een deepfake is, ook als dat niet zo is. 

 Kortom, deepfakes hebben enorm veel potentie maar er zitten zeker haken en ogen aan. Voor nu is het nog zo dat de zeer realistische deepfakes vaak weken duren om te maken en hier zijn ook krachtige computers voor nodig. Ik ben benieuwd wat deze technologie ons in de toekomst gaat brengen. 

 

In de spotlights
Trainer
Meer weten over Deep Fake of Virtual Reality? Neem contact met Robert op of kijk naar de Virtual Reality pagina!
Bekijk VR

Zij gingen je voor

Alphen aan den Rijn
Gemeente Roermond
Hilversum Mediastad
Kampen