Dé kennispartner van de digitale transformatie
Home / digitaal bewust handelen

Digitaal bewust handelen

Digitaal werken en leven is het nieuwe normaal. Hoe bewust ben jij je van je digitale handelen?

Ook bewust worden van je digitale handelen? Bekijk ons opleidingsprogramma digivaardigheid!

Bekijk digivaardigheid

Hybride thuiswerken, social media, smart apparaten, telefoons, computers, laptops, tablets. Een kleine greep uit het dagelijks leven van een Nederlandse digiburger.

De digitale transformatie neemt ons steeds verder mee een digitalere wereld en wij vinden het allemaal wel best. Het is natuurlijk ook erg makkelijk allemaal, maar niet allemaal per definitie goed. Houd jezelf dus goed in de gaten en ga bewust om met je digitaal handelen!

Wat is digitaal bewustzijn?

Digitaal bewustzijn gaat verder dan digivaardig zijn. Digivaardigheid gaat over het aanleren van vaardigheden om mee te kunnen komen in de digitale wereld. Digitaal bewustzijn gaat over hoe je omgaat met je digitale handelen, uitdagingen en welke sporen je achterlaat. Door digitaal bewust om te gaan met technologie kan je deze in je voordeel gebruiken. Toch zijn er maar weinig mensen die dit doen.

Afleiding door technologie

Hoe kan ik digitaal bewust handelen?

In het artikel technostress leggen we uit hoe de digitale werkwereld aan het veranderen is en er een ander soort ‘werknemer’ is vereist voor de huidige werkomgeving.

Wanneer we kijken naar de belangrijkste digitale vaardigheden kunnen we digitaal bewust zijn en blijven doormiddel van de volgende vragen te stellen.

Digitale systemen – Welke systemen en applicaties gebruik ik? Wie zijn de producenten van deze producten en gebruiken ik ze zoals bedoelt of heb ik dubbele systemen? Is dit gebruik duurzaam?

Beveiliging, privacy en gezondheid – Gebruik ik altijd sterke wachtwoorden en indien mogelijk 2 way factor authenticatie? Ben ik mij bewust van de veiligheid risico’s die thuiswerken met zich meebrengt?  Is mijn wifi goed beveiligd? Welke apparaten hangen er aan mijn thuisnetwerk die voor een veiligheid risico zorgen? Kunnen er mensen (ook thuis) op mijn beeldscherm meekijken? Is mijn werkplek ARBO technisch in orde? Hoeveel uur zit ik en wissel ik dit af met bewegen?

Informatie zoeken – Welke zoekmachine gebruik ik? Is dit alle informatie of wordt deze op mijn zoekprofiel geselecteerd? Welke informatie is voor mij bedoeld?

Informatie verwerken – Wie kan bij deze bestanden? Kan en mag de ander deze informatie bewerken? De omgeving waarin ik online informatie verwerk, is deze veilig?

Communiceren – Met welk middel kan ik het beste communiceren? Begrijpt de ander wat ik bedoel, of kan deze het ook anders lezen? Communiceer ik genoeg, te weinig of juist te veel?

 

Veelgestelde vragen

Digivaardigheid is bestaat volgens ons uit 2 componenten. Digitale vaardigheden en digitaal bewustzijn. Het gaat over dingen kunnen, maar ook hoe jij handelt in een digitale omgeving.

Het belangrijkste is dat je nieuwsgierig bent! Wees niet bang om een nieuw programma uit te proberen en kijk om je heen hoe andere met digitale hulpmiddelen omgaan. Vraag hen om hulp of kijk of trainingen zijn in hetgeen dat je wil leren.

Voor iedereen, de techniek blijft zich ontwikkelen en het is belangrijk om op te hoogte te blijven.

Omdat de technologie niet stil staat, daarnaast wil Nederland aan de digitale Europese top staan. Voordat je het weet ben je ingehaald door de techniek en kan je niet meer meekomen in het digitale tijdperk. Lees ook ons bericht waarom digivaardigheid.

Volgens ons hebben ze allemaal een andere naam, maar bedoelen we precies hetzelfde. Het zijn vaardigheden die wij nodig hebben om mee te kunnen komen in de digitale transformatie.

21e -eeuwse vaardigheden zijn 11, door SLO – Kennisnet geformuleerde, competenties die belangrijk zijn om mee te komen in de digitale transformatie;

  • Communiceren
  • Samenwerken
  • Sociale en Culturele vaardigheden
  • Zelfregulering
  • Kritisch denken
  • Creatief denken
  • Problemen oplossen
  • Computional thinking
  • Media wijsheid
In de spotlights
Ook digitaal bewust worden? Neem contact met Karlijn op of kijk op de website van MvR.
Bekijk mvr.nl

Zij gingen je voor

Alphen aan den Rijn
Gemeente Roermond
Hilversum Mediastad
Kampen