Dé kennispartner van de digitale transformatie
Home / digitale inclusie

De andere kant van de technologische medaille, digitale inclusie.

Meer weten over digitale transformatie? Neem contact met Karlijn op, zij kan je er alles over vertellen.

Contact opnemen

Digitaliseren, digitale transformatie en digitaal leiderschap, woorden die we aan de lopende band tegen komen. Waar ik mij eerder nog verbaasde over kinderen die muisvaardigheid training op de basisschool kregen, zijn we tegenwoordig al zo ver dat basisschool kinderen leren programmeren.

Een logisch gevolg van de vierde industriële revolutie waar wij inzitten, want een heleboel wordt gedigitaliseerd en/of vervangen door soft- en hardware. Voor mij een ontwikkeling waar ik mij enorm comfortabel bij voel en waar ik, tot op zekere hoogte, goed in mee kan komen.
Toch zijn er enorme groepen mensen die dit gevoel niet hebben en zich met elke ontwikkeling verder van de maatschappij voelen staan. Ik heb het hierbij niet alleen over “ouderen”, volgens de overheid zijn er in Nederland 2,5 miljoen Nederlanders die moeite hebben om te werken met digitale apparaten (smartphone, tablet of computer). 1,2 miloen Nederlanders hebben zelfs nog nooit internet gebruikt.

Wat doen we eraan?

Gelukkig is het niet alleen maar doom en duisternis. Wij zijn ons ervan bewust, dat betekend ook dat we er iets aan kunnen doen.

De overheid heeft vanuit het project ‘de digitale overheid’ een digitaal inclusiviteit dossier genaamd Digitale Inclusie. Hierin hebben zij 4 belangrijke hoofddoelen uitgezet.
Deze hoofddoelen is onderdeel van de strategie om heel Nederland mee te nemen in de digitale transformatie.

Digitale diensten voor iedereen toegankelijk maken
Mensen helpen met digitalisatie om te gaan
Uitleggen wat de gevolgen van digitalisering zijn
Samenwerken met bedrijven en organisaties

MvR Academy ‘Social Return’

Omdat wij vanuit de praktijk weten hoe belangrijk het is om mee te kunnen doen met digitaliseren, dragen ook wij van MvR Academy ons steentje bij! Bij elke digivaardigheid training die wij mogen geven, zorgen wij voor een social return.
Onze social return betekend dat wij ons een dag lang inzetten om de inwoners van de desbetreffende gemeente te helpen op digitaal vlak en zo te helpen met digitale inclusie.

Gaan we hier het ‘probleem’ mee oplossen, waarschijnlijk niet. Maar toch proberen wij, met het verhogen van digivaardigheid, ons deel in te brengen en te helpen aan een gezamelijke, digitale toekomst. Help je mee?

Digivaardigheid

Veelgestelde vragen

Digivaardigheid is bestaat volgens ons uit 2 componenten. Digitale vaardigheden en digitaal bewustzijn. Het gaat over dingen kunnen, maar ook hoe jij handelt in een digitale omgeving.

Omdat de technologie niet stil staat, daarnaast wil Nederland aan de digitale Europese top staan. Voordat je het weet ben je ingehaald door de techniek en kan je niet meer meekomen in het digitale tijdperk. Lees ook ons bericht waarom digivaardigheid.

Het belangrijkste is dat je nieuwsgierig bent! Wees niet bang om een nieuw programma uit te proberen en kijk om je heen hoe andere met digitale hulpmiddelen omgaan. Vraag hen om hulp of kijk of trainingen zijn in hetgeen dat je wil leren.

Voor iedereen, de techniek blijft zich ontwikkelen en het is belangrijk om op te hoogte te blijven.

Volgens ons hebben ze allemaal een andere naam, maar bedoelen we precies hetzelfde. Het zijn vaardigheden die wij nodig hebben om mee te kunnen komen in de digitale transformatie.

In de spotlights
Meer weten? Mijn naam is Karlijn, wil je meer weten over digitale transformatie weten? Neem contact met me op of kijk eens op de website van MvR.
Bekijk mvr.nl

Zij gingen je voor

Alphen aan den Rijn
Gemeente Roermond
Hilversum Mediastad
Kampen