Dé kennispartner van de digitale transformatie
Home / Extended Reality (XR)

Extended Reality (XR)

Een verlenging of verlegging van de werkelijkheid.

Wat is extended reality?

De term Extended Reality wordt gebruik als overkoepelende term voor Augmented Reality (AR), Mixed Reality (MR) en Virtual Reality (VR). Dit zijn allemaal mogelijkheden om te communiceren tussen mens en machines na muizen, toetsenborden en touchscreens. Dit klinkt allemaal heel cryptisch daarom lichten we de verschillende soorten hieronder toe.

– Augmented Reality (AR) – Dit is de meest ‘simpele’ vorm van de drie. AR voegt een digitale laag over het hier-en-nu. Dus stel; je filmt met je telefoon en kijkt op je scherm. Op je telefoon scherm zie je bijvoorbeeld een auto welke niet in het echt voor je staat. Dit is mogelijk middels AR. Een applicatie die hier gebruik van maakt is het bekende Pokémon GO. AR houdt niet altijd rekening met de omgeving. Dus in het voorbeeld van de digitale auto kan deze bijvoorbeeld op iemand zijn voorhoofd staan.

Augmented Reality

– Virtual Reality (VR) – Deze term komt je wellicht wel bekend voor. VR maakt het mogelijk om je in een compleet andere wereld te begeven. Op deze manier zie je dus niet meer de echte wereld om je heen en ben je hier compleet van afgezonderd.
Virtual Reality wordt steeds meer gebruikt voor het trainen van gevaarlijke situaties door bijvoorbeeld politie, brandweer of het leger. Omdat je met Virtual Reality elke denkbare locatie kam maken wordt VR veel gebruikt bij gaming, vergaderen of voor de lol door bijvoorbeeld tussen dinosaurussen te lopen of een concert te bekijken.

– Mixed Reality (MR) – Deze vorm van Extended Reality gaat weer een stuk verder. Om deze techniek optimaal toe te passen kun je het beste gebruik maken van een MR-headset. Dit is een bril die je draagt waar je doorheen kunt kijken maar waar ook een scherm in zit. Je kijkt dus door je scherm, zo de echte wereld in. Middels het scherm wordt er objecten aan de echte wereld toegevoegd. Het is een combinatie van Virtual- en Augmented Reality.

Mixed Reality maakt het mogelijk om bijvoorbeeld operaties te oefenen, technisch personeel op afstand te ondersteunen en trainen of digitaal kleding te passen.

Toepassingen

XR is de laatste tijd enorm in opkomst omdat het voor veel zaken gebruikt kan worden. Er wordt zelfs een hele wereld rondom gebouwd, weleens gehoord van de Metaverse?. Hieronder volgen enkele voorbeelden voor XR-toepassingen:

– Trainingen: Middels XR trainingen kun je op afstand medewerkers trainen. Dit bespaart geld doordat je een keer een XR-training ontwikkelt en niet telkens een hele training op hoeft te zetten.

–  In de zorg: Doordat XR heel realistisch kan zijn kun je dit bijvoorbeeld inzetten bij het verwerken van trauma’s. Daarnaast kun je het ook inzetten om chirurgen in opleiding te leren opereren zonder dat hier een fysieke donor aan te pas komt.

– Presentaties: Bij de verkoop van een product kan het enorm overtuigend werken wanneer mensen het product ook fysiek vast kunnen pakken of het kunnen ervaren. Dit is helaas niet altijd mogelijk; soms is het logistiek niet te doen of is het product simpelweg nog niet af. In dat geval kun je potentiele klanten in een VR omgeving kennis laten maken met je product.

– Gaming: Spellen komen pas echt helemaal tot leven wanneer je er midden in kunt staan. Dit is mogelijke met de komst van Virtual Reality.

– In de bouw: Doormiddel van XR is het mogelijk om digitaal een gebouw te bekijken of er doorheen te lopen voordat het gebouw er staat. Daarnaast kan je zien hoe het project eruit ziet in het huidige straatbeeld. Zo zou een welstandcommissie bijvoorbeeld een besluit kunnen nemen door “echt” naar de nieuwe situatie te kijken.

MvR Academy uil met golf

Veelgestelde vragen

AR betekend Augmented Reality.

Augmented Reality is een digitale laag die doormiddel van een bril of telefoon over de echte wereld wordt geplaatst.

Door het gebruik van Augmented Reality kan je dingen die er niet echt zijn toch laten zien. Bijvoorbeeld een bank in een woonkamer, terwijl de woonkamer leeg is. Een nog te bouwen gebouw op de aanstaande bouwplaats, of kleding over lichaam zodat je digitaal kan ‘passen’.

Met Virtual Reality kan je jezelf in een, vooraf gemaakte, digitale wereld bevinden.

VR staat voor Virtual Reality

Met Virtual Reality kan je jezelf in een digital wereld bevinden. Deze wereld kan allemaal vormen hebben; een vergaderruimte, achtbaan, spelletje of klaslokaal. Hierdoor is de inzetbaarheid enorm breed.

Mixed Reality is een samensmelting van Virtual- en Augmented Reality. Waar je bij Virtual Reality in een digitale wereld bent, geeft Augmented Reality een extra laag over de ‘normale’ wereld. Mixed Reality maakt het mogelijk om een digitaal iets te laten samenwerken met de ‘echte’ wereld. Zo kan bijvoorbeeld een digitale kat om een ‘echte’ stoel heen lopen.

Mixed Reality combineert Virtual Reality en Augmented Reality. De mogelijkheden zijn dan ook eindeloos. Momenteel wordt Mixed Reality ingezet in bijvoorbeeld healthcare, marketing, sales, support en trainingen.

Met Mixed Reality kan je digitale dingen visualiseren in de ‘echte’ wereld. Hierdoor kan je bijvoorbeeld op een operatietafel oefenen op een virtuele patiënt of technisch personeel opleiden en begeleiden doormiddel van virtuele instructies. Ook maakt MR het mogelijk om digitaal een nieuwe bank, stoel of lamp te zien in je woonkamer of digitaal kleding te ‘passen’.

Onze extended reality trainingen

Onze extended reality trainingen

Inspiratiesessie Extended Reality

Bekijk training
Tip!

Virtual Reality Appliance

Bekijk training
Favoriet

Masterclass AR – VR

Bekijk training
In de spotlights
Trainer
Meer weten over andere technologieën? Bekijk ons trainingsaanbod of neem contact met Robert op!
Bekijk trainingsaanbod

Wie zijn MvR Academy en VrOwl?

MvR Academy is een bedrijf dat is ontstaan vanuit MvR & Partners, wat al jaren een betrouwbare ondersteunende partner is van de publieke sector. De passie voor digitalisering en technologische ontwikkelingen heeft ervoor gezorgd dat MvR een Academy heeft opgericht om individuen en organisaties kennis op dit vlak mee te geven. Vanuit deze gedeelde passie is VrOwl als partner van MvR Academy aangesloten om trainingen te geven over Extended Reality (XR) wat een samenvoeging van Virtual-, Augmented- en Mixed Reality is.
VrOwl gaat al 7 jaar mee in de technologie en ontwikkelingen op het gebied van XR en hebben alle kennis in huis. Van concept tot creatie inclusief de distributie van de benodigde hardware. VrOwl creëert waarde in het speelveld tussen experience, technologie en innovatie.

MvR Academy
Omgevingswet
VR Ow

Zij gingen je voor

Alphen aan den Rijn
Gemeente Roermond
Hilversum Mediastad
Kampen