Dé kennispartner van de digitale transformatie
Home / geschikte RPA processen

Welke processen zijn voor RPA geschikt?

RPA kan veel taken van ons overnemen, maar (helaas) niet alles. Hieronder kijken we met je naar het antwoord op de vraag; Aan welke criteria moet een proces voldoen om deze te kunnen automatiseren met RPA?

Benieuwd of uw processen geschikt zijn voor RPA? Dit en veel meer leer je in ons opleidingsprogramma ‘RPA voor starter’.

Bekijk 'RPA voor starters'

Aan welke vereisten moet een proces voldoen om het te automatiseren met RPA?

Robotic Process Automation is in staat om processen die vaak voorkomen te automatiseren. Toch heeft ook RPA zo zijn beperkingen. Het onder andere slecht met ongestructureerde data en kan geen eigen beslissingen maken.
RPA wordt over het algemeen ingezet wanneer het proces voldoet aan de onderstaande criteria.

 • Gebaseerd op regels Dit houdt in dat er van tevoren gedefinieerd kan worden wat de robot moet doen. Dus in geval van scenario A doet de robot deze handeling en in het geval van scenario B doet de robot deze handeling.  
 • Repetitief  Dit wil zeggen dat het proces telkens op dezelfde manier aangepakt dient te worden. 
 • Onregelmatige hoeveelheden werk Wanneer er grote pieken en dalen zitten in de hoeveelheid tijd dat een afdeling bezig is met een proces dan kan dit tot problemen leiden. Denk hierbij aan onder- of overbezetting en de hierbij komende dure overuren. Door deze processen uit te laten voeren door een robot scheelt dit aanzienlijk in de kosten.  
 • Bulk processen De kosten van een robot worden het snelst terugverdiend wanneer het proces bestaat uit grote hoeveelheden. Hier kan de robot namelijk veel werk uit handen nemen van de medewerkers.  
 • Gevoelig voor menselijke fouten  Een software robot, maakt, wanneer deze goed is ingesteld eigenlijk geen fouten. Dit komt omdat de robot exact doet wat hij van tevoren heeft geleerd en als dit niet lukt dat geeft die een foutmelding en gaat die door met zijn volgende werkzaamheden. Hierdoor zal een robot geen menselijke fouten maken als verkeerde berekeningen en verkeerd overtypen etc. 

Wat als RPA het niet kan?

Er zijn processen waar de robot wel zelf beslissingen moet maken of te maken krijgt met ongestructureerde data. Wat dan?

Het is goed mogelijk dat een robot zelf keuzes moet maken of te maken heeft met moeilijkere processen. In dat geval combineren ze Robotic Process Automation met Artificial Intelligence. Een robot met een brein!

Deze oplossing wordt Intelligent Process Automation genoemd. Aan de hand van het filmpje hiernaast laat UiPath zien hoe het werkt.

Veelgestelde vragen

RPA staat voor Robotic Process Autiomation

Robotic Process Automation maakt het mogelijk om digitale repetitieve taken te automatiseren.

De 5 grote voordelen van Robotic Process Automation zijn;

 1. Tijdbesparend
 2. Accuraat
 3. Kostenbesparend
 4. Hogere kwaliteit
 5. Betere wendbaarheid

Er zijn een aantal randvoorwaarden aan een proces om deze te automatiseren. Een proces moet;

 • Repetitief zijn
 • Gebaseerd zijn op regels
 • Een bulk proces zijn

Nee, RPA kan menselijk handelen op de computer nadoen, maar niet zelf ‘nadenken’ of beslissingen nemen. RPA voort alleen uit.

In de spotlights
Meer weten over RPA, IPA of Kunstmatige Intelligentie? Neem contact met Steven op of kijk eens op de website van MvR Digital Workforce.
MvR Digital Workforce

Zij gingen je voor

Alphen aan den Rijn
Gemeente Roermond
Hilversum Mediastad
Kampen