Dé kennispartner van de digitale transformatie
Home / Gevaarlijke situaties in VR

Gevaarlijke situaties in VR

Slijpen zonder angst te hebben voor ledematen, een gijzeling zonder slachtoffers, brand zonder gevolgen of een aanrijding zonder schade. Met gevaarlijke situaties in VR kan het!

Weleens een BHV cursus gehad of een brandoefening gedaan? De intentie is uiteraard goed wanneer je met je brandblusser gehurkt naar de vlam toeloopt die door trainer is aangestoken in een speciale oefenbak. Maar zou je ook zo te werk gaan als er echt brand is? Ik heb het mezelf meerdere keren afgevraagd en heb altijd voor mezelf bedacht dat je op dat moment instinctief reageert. Dit hoeft echter niet te betekenen dat dit ook de juiste reactie is.  De oplossing? Gevaarlijke situaties in VR!

Wat nou als je zo dicht bij de realiteit komt dat het echt aanvoelt? Zou je dan wel correct reageren bij een echte brand, simpelweg omdat je dit al een paar keer hebt gesimuleerd?
Een ding staat vast, onderzoek wijst uit dat VR zorgt voor een betere leerervaring.

Waarom leent VR zich goed voor gevaarlijke situaties?

Virtual Reality maakt het mogelijk om in verschillende vormen en in verschillende omgevingen te trainen. Zo kan je bijvoorbeeld een 360 graden video van een echte omgeving nemen of een virtuele omgeving maken. Ook de hoeveelheid interactie kan je bepalen waardoor je zelfs door je eigen keuzes verschillende scenario’s krijgt.
Dus kies jij er bijvoorbeeld voor om de deur wel open te maken ondanks dat er rook onder vandaan komt, dan zou het zomaar kunnen dat je weer opnieuw moet beginnen. Gelukkig kan je het blijven proberen en blijven simuleren totdat je de situatie helemaal onder controle hebt.

Gevaarlijke situaties in VR

Voor welke gevaarlijke situaties wordt VR al gebruikt?

Omdat de virtuele omgeving op maat te maken is wordt Virtual Reality al erg breed ingezet.
Het zal je ongetwijfeld niet verbazen dat het leger een van de eerste partijen was die ermee aan de slag ging. Zij konden gevaarlijke situaties nabootsen en hierop trainen, missies voorbereiden en oefenen met verschillende vuurwapens. Al snel daarna volgden de politie en brandweer. Een andere sector die al snel het nut ervan inzag is zijn de medici. Deze kunnen complexe ingrepen en operaties oefenen voordat ze deze op een patiënt uitvoeren. Tegenwoordig vindt VR steeds meer zijn toepassing zo worden monteurs getraind voor het onderhoud van elektrische voertuigen en zijn er zelfs trainingen gevaarlijke situaties voor mensen met rijles.

Veelgestelde vragen

Met Virtual Reality kan je jezelf in een, vooraf gemaakte, digitale wereld bevinden.

VR staat voor Virtual Reality

Met Virtual Reality kan je jezelf in een digital wereld bevinden. Deze wereld kan allemaal vormen hebben; een vergaderruimte, achtbaan, spelletje of klaslokaal. Hierdoor is de inzetbaarheid enorm breed.

Bij Virtual Reality bevind je jezelf in een digitale wereld, bij Augmented Reality komt er een digitale laag over de ‘normale’ wereld. Denk bij Augmented Reality bijvoorbeeld aan Pokémon Go.

VR trainingen

VR trainingen

Tip!

Virtual Reality Appliance

Bekijk training
Favoriet

Masterclass AR – VR

Bekijk training

Inspiratiesessie Extended Reality

Bekijk training
In de spotlights
Trainer
Meer weten over VR /AR of XR? Neem contact met Robert op of bekijk onze inspiratiesessie XR!
Bekijk inspiratiesessie

Zij gingen je voor

Alphen aan den Rijn
Gemeente Roermond
Hilversum Mediastad
Kampen