Dé kennispartner van de digitale transformatie
Home / hyperautomation

Hyperautomation

Waarom zelf doen als de computer het kan?

Benieuwd wat Robotic Process Automation voor jou of je organisatie kan betekenen? Neem contact met Steven op, hij kan je er alles over vertellen!

Contact opnemen

Je kent het wel; al die mails die je dagelijks ontvangt moet je ordenen in de juiste mappen. We kunnen vandaag de dag heel veel zaken automatiseren. Denk aan de afwezigheid assistent, die automatisch een bericht terugstuurt wanneer je afwezig bent. Het automatisch in de goede map plaatsen van je mail zou een welkome toevoeging zijn. Alleen lukt dat moeilijk omdat niet alle mails hetzelfde zijn, je kunt hier dus moeilijk vaste regels op toepassen. Hier komt hyperautomation om de hoek kijken; kunstmatige intelligentie die zelf in staat is om taken uit te voeren.

Wat is hyperautomation?

Hyperautomation is eigenlijk een soort klusjesman die niet alleen in staat is om klussen (lees processen) uit te voeren, het is ook nog in staat om zelf zijn gereedschap uit te kiezen.
Het gereedschap bestaat uit meerdere technologieën en de klusjesman is een artificial intelligence algoritme.

In de gereedschap kist van de klusjesman zit onder andere; robotic process automation, intelligent processs automation, intelligent business process management (iBPMS) tools, integration platform (iPaaS) en keuze management systemen.

Hyperautomation is in staat om op een nog hoger niveau te automatiseren, te organiseren en inzichten te geven. Hierdoor kan het onder andere voorspellende inzichten geven, beargumenteerde aanbevelingen doen, process mining en situatie afhankelijke besluiten nemen.

Hyperautomation

Processen automatiseren

Middels hyperautomation kun je dus processen automatiseren. Richt je hier op meerdere processen die elkaar opvolgen of die met elkaar in verbinding staan. Op deze manier behaal je de grootste winsten. Hieronder vind je stapsgewijs hoe je dat aanpakt: 

 1. Analyseer de bestaande processen;
 2. Maak clusters van processen en herontwerp deze processen;
 3. Automatiseer deze processen;
 4. Meet en monitor de resultaten;
 5. Automatiseer op basis van deze gegevens waar nodig/mogelijk verder.

Voordelen van hyperautomation

Genoeg gesproken over de theorie, tijd om te kijken wat de voordelen zijn.  

– Kostenbesparingen: Doordat processen automatisch worden uitgevoerd scheelt dit in personeelskosten; 

– Minder fouten: Doordat processen door de computer worden uitgevoerd is de kans op (menselijke) fouten nihil; 

– Snellere service: Veel processen lopen vertraging op door de mens. Wanneer de computer deze processen automatisch uitvoert verlopen ze sneller; 

– Biedt medewerkers meer uitdaging: De repetitieve en saaie administratieve processen worden weggenomen van de medewerkers en worden automatisch door de computer uitgevoerd Hierdoor hebben de medewerkers meer tijd voor het werk dat hen meer uitdaging biedt. 

– Betere monitoring: Omdat processen door de computer worden uitgevoerd is er meer data beschikbaar welke nuttig kan zijn voor monitoring en verbetering van de processen.  

Nadelen van hyperautomation

Helaas zijn er niet alleen maar voordelen. Zo kan het zijn dat wanneer een specialistisch beroep geautomatiseerd wordt dit een grote impact heeft op bedrijven en hun medewerkers. Een voorbeeld is de accountancy, in deze bedrijfstak is de laatste jaren veel veranderd door automatisering. Daarnaast zullen veel administratieve taken verdwijnen, dit heeft vooral gevolgen voor de medewerkers die niet hoger kunnen worden opgeleid en afhankelijk zijn van administratieve werkzaamheden.  

Voorbeelden van hyperautomation

Als laatste sommen we nog wat toepassingen op ter inspiratie voor jouw hyperautomation avontuur: 

– Financieel: Hyperautomation maakt het mogelijk om grote hoeveelheden frauduleuze transacties te controleren; 

– Retail: Door realtime de prijzen van concurrenten bij te houden kun je hierop in spelen; 

– Administratief: Inkomende facturen worden automatisch doorgestuurd naar de juiste afdeling;

– Marketing: Automatisch versturen van berichten op basis van leeftijd, zoekprofiel en interesses en het opvolgen hiervan;

– HR: Middels hyperautomation kun je de juiste nieuwe medewerkers aantrekken en ze actief benaderen. 

Veelgestelde vragen

RPA staat voor Robotic Process Autiomation

IPA staat voor Intelligent Process Automation.

Robotic Process Automation maakt het mogelijk om digitale repetitieve taken te automatiseren.

Intelligent Process Automation kan processen automatiseren, data verwerken en deze data labelen, hierdoor is het in staat om op basis van deze data beslissingen te nemen.

RPA kan net als IPA processen automatiseren, toch zit er een significant verschil in. RPA kan een mens op de computer ‘nadoen’; knippen/plakken, typen, programma’s openen en op knoppen drukken. RPA kan alleen geen beslissingen maken of dingen ‘begrijpen’, hiervoor heeft het een laagje kunstmatige intelligentie nodig. Wanneer je deze samen combineert krijg je IPA

De 5 grote voordelen van Robotic Process Automation zijn;

 1. Tijdbesparend
 2. Accuraat
 3. Kostenbesparend
 4. Hogere kwaliteit
 5. Betere wendbaarheid

Intelligent Process Automation kan processen automatiseren en beslissingen nemen. Hierdoor is het in staat om bijvoorbeeld hypotheekaanvraag te verwerken. Je komt in contact met een digitale assistent, deze vraagt om gegevens en documenten, de gegevens worden gecontroleerd en de documenten ‘gelezen’. Op basis van deze informatie kan de digitale assistent een medewerker zijn oordeel doorgeven zodat de medewerker sneller zijn oordeel kan vellen.

Er zijn een aantal randvoorwaarden aan een proces om deze te automatiseren. Een proces moet;

 • Repetitief zijn
 • Gebaseerd zijn op regels
 • Een bulk proces zijn
In de spotlights
Meer weten over automatisering? Mijn naam is Steven en ik vertel je er graag meer over! Kijk ook eens naar onze collega's van Digital Workforce.
MvR Digital Workforce

Zij gingen je voor

Alphen aan den Rijn
Gemeente Roermond
Hilversum Mediastad
Kampen