Dé kennispartner van de digitale transformatie
Home / Internet of Things

Internet of Things

Vind de connectie met het Internet of Things!

Wat is IoT?

IoT, Internet of Things of in het Nederlands: ‘het internet der dingen’ zie je veel voorbij komen, maar wat is het Internet of Things?

Het Internet of Things bestaat uit fysieke voorwerpen die zijn voorzien van sensoren en een internetconnectie. Voorbeelden van IoT  zijn huishoudelijke apparaten, auto’s en wearables zoals een sporthorloge. De laatste paar jaar zien we een enorme toename in het aantal apparaten met IoT functionaliteiten. Denk aan het via je telefoon instellen van je vertrektijd zodat je elektrische auto nog aan de lader verwarmt kan worden. Hierdoor hou je meer range over voor je reis.

Over Internet of Things

De industrie

Het Internet of Things is niet nieuw. In de industrie worden al jaren apparaten of voorwerpen voorzien van sensoren en een internetverbinding. Een voorbeeld hiervan zijn gasflessen. Door deze te voorzien van een sensor kan die zelf meten hoeveel gas er nog in de fles zit. Door deze gasfles ook op het internet aan te sluiten kun je van een afstand zien hoe vol de gasfles nog zit. Daarnaast kun je ook gemakkelijk bijhouden hoeveel gas er wordt gebruikt, waar de gasfles zich bevindt en of die wellicht toe is aan onderhoud. Door al deze data te combineren kun je je processen weer optimaliseren.

Hoe werken deze IoT apparaten?

 1. Ze leggen data vast middels sensoren – bijvoorbeeld de vochtigheid van de grond in je moestuin;
 2. Ze delen deze data middels een internetverbinding – de data wordt gedeeld met een computer;
 3. De data wordt verwerkt en omgezet in een actie– de sproeiers worden geactiveerd omdat de vochtigheid van de grond te laag is;
 4. Je kunt actie ondernemen door het combineren van alle beschikbare data – door de beschikbare data zie je dat een gedeelte van je moestuin niet voldoende water krijgt. Hier kun je je sproeiers op afstellen.

 

Internet of Things

Gevaren van Internet of Things

Aan IoT zit ook een keerzijde. Zo is het belangrijk om de beveiliging van al deze apparaten goed op orde te hebben. Als een hacker kan zien hoeveel melk jij nog over hebt dan zal je daar waarschijnlijk niet wakker van liggen. Maar stel dat een hacker mee kan kijken met jouw babyfooncamera, dat is op zijn zachts gezegd geen fijne gedachten. Maar het kan nog erger. Stel dat een hacker een compleet stroomnetwerk plat kan liggen dan zijn de problemen niet meer te overzien.

 

 Concrete voordelen

 • Je kunt sneller en op afstand reageren op acute of toekomstige problemen;
 • Door de data van de IoT apparaten kunnen deze apparaten doormiddel van kunstmatige intelligentie zichzelf steeds optimaliseren;
 • Door de enorme hoeveelheden data kun je je processen verder optimaliseren omdat je inzicht hebt in de knelpunten;
 • Je kunt gemakkelijk je voorraad managen en tracken, dit resulteert in lagere voorraadkosten;
 • Door voortijdig kapotte machines of onderdelen te detecteren creëer je een veiligere werkomgeving voor je medewerkers;
 • Omdat je je winkel- of klantervaring kunt optimaliseren krijg je verhoogd dit de klanttevredenheid.

 

Smart City’s

Smart City’s of slimme steden zijn steden die onder andere door het Internet of Things data verzamelen. Deze data worde vervolgens door de gemeente verzameld en gebruikt om beslissingen te nemen, de stad te monitoren of geld te besparen. Zo kunnen vuilnisbakken bijvoorbeeld doorgeven dat ze vol zitten zodat er niet elke dag een vuilnisauto hoeft te rijden of gaat verlichting alleen aan wanneer er mensen gebruik maken van de desbetreffende weg.

Veelgestelde vragen

Internet of Things is een technologie die het mogelijk maakt om dingen aan het internet te verbinden. Hiermee kunnen zij data delen als bijvoorbeeld locatie, luchtkwaliteit of temperatuur. Ook kunnen dingen worden bestuurd van een afstand zoals bijvoorbeeld je thermostaat, robotstofzuiger of verlichting.

IoT staat voor Internet of Thing of in het Nederlands het internet der dingen.

Voor van alles valt wel een toepassing te maken, veel voorkomende toepassingen zijn;

 • Smart Retail
 • Smart Home
 • Smart Farm
 • Smart Mobility
 • Smart Airport
 • Smart Grid
 • Smart Logistics
 • Smart City
 • Smart Industry
 • Smart Health

De verwachting is dat er steeds meer dingen verbonden gaan worden met het internet. Met de komst van 5G houdt KPN in ieder geval rekening met minstens 1 miljoen connecties per vierkante kilometer.

Het Internet of Things vind je overal. In zelfrijdende auto’s die doorgeven waar ze zijn, in slimme steden die door de hele stad slimme sensoren en camera’s hebben die data doorgeven. Heb je een stofzuigrobot, slimme verlichting, slimme thermostaat of een slimme meter? Dan heb je zelfs Internet of Things in je eigen huis!

Slimme steden, of zo gehete Smart City’s, zijn steden die gebruik maken van data en algoritmes om een slimmer beleid te bedenken, deze beter uit te voeren en sneller te kunnen monitoren en evalueren.

Ja, deze zijn er zeker! Het zijn er zelfs te veel om zo even snel op te noemen. Een onderzoek van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat uit september 2020 geeft een mooi inzicht van steden die zich bezig houden met Smart City

Er zijn uiteraard een boel voorbeelden te noemen, zelf vind ik deze geniaal!

Slimme verkeerslichten – Ken je het gevoel dat je tot aan je ondergoed in de stomende regen bijna huilend staat te wachten totdat de warme, droge automobilisten zijn gepasseerd? Nou, dit is dus letterlijk passé in Apeldoorn! Door de inzet van slimme verkeerslichten, welke verbonden staan met de buienradar van het KNMI, krijgen de fietsers bij (aankomend) slecht weer automatisch voorrang. Daar wordt je toch blij van!!

Er zijn uiteraard een tal van oplossingen te bedenken in een Smart City. Binnen Nederlandse gemeenten maken ze onderscheid in 6 verschillende categorieën, welke allemaal weer hun eigen toepassingen kennen;

 • Smart Governance
 • Smart Economy
 • Smart Mobility
 • Smart Environment
 • Smart Citizen
 • Smart Living

5G maakt het mogelijk om de slimme sensoren, apparaten en voertuigen te verbinden met het internet. Ons huidige 4G netwerk heeft niet genoeg capaciteit om de hoeveelheid verbindingen aan te kunnen. De verwachting is dat, wanneer 5G volwassen is, het aantal verbindingen zou kunnen oplopen tot 1 miljoen verbindingen per vierkante kilometer.

Zij gingen je voor

Alphen aan den Rijn
Gemeente Roermond
Hilversum Mediastad
Kampen