Kadaster goes 3D
Jarenlang heb ik het kadaster ervaren als toch wel een van de minst technologie vriendelijke apparaten. In 1 klap hebben ze mijn beeld 360 graden veranderd!
Overeenkomsten die door toedoen van het Kadaster de hele wereld over moesten omdat het Kadaster enkel en alleen een “natte” handtekening accepteerde. Een digitaal onderschreven en geverifieerd document met IP adres en timestamp was onvoldoende……
Ik viel dan ook bijna van mijn stoel toen ik meekreeg dat het Kadaster een 3D model van Nederland wilde uitbrengen. Ik kende de verhalen al wel van onze AR/VR partner die de Stad Rotterdam in 3D had gebouwd, maar heel Nederland…. HOE GAAF IS DAT!
En nu is ie er, Nederland in 3D, GRATIS van het Kadaster. Samen met TU Delft hebben ze aan de hand luchtfoto’s, gebouwen uit het Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) en overige topografie uit de Basisregistratie Grootschalige Topografie een 3d model gemaakt van Nederland.
Wat kan je met een 3D versie van Nederland?
Het kadaster is (uiteraard) enthousiast en ik ook. Een basis 3D bestand van Nederland zorgt namelijk voor een tal van mooie oplossingen voor bedrijven, burgers en de overheden.
Leuke voorbeelden:
De gemeente wil een zonnepark neerzetten, maar bedenkt zich ook dat de zon niet altijd schijnt. Daarom willen ze inventariseren wat het effect is van het bijplaatsen van windmolens. Aan de hand van de 3D data kunnen zij een analyse maken van;
– de zonnepotentie
– de schaduw
– geluidsmodellen


Een projectontwikkelaar wil een nieuw appartementencomplex neerzetten. De gemeente wil dat dit zo duurzaam mogelijk wordt gedaan en wil dit graag terug zien in de plannen. De projectontwikkelaar kan op basis van de 3D data niet alleen laten zien dat de groene perken zorgen voor een groen aangezicht, maar ook meehelpt bij het afwateren. Door het plaatsen van sensoren kan de luchtkwaliteit in de gaten gehouden worden en op tactische plekken komen slimme vuilnispunten die aangeven wanneer ze vol zitten. Als klap op de vuurpijl kan de welstandcommissie kan van te voren goed zien hoe het project past in het huidige straatbeeld en kunnen omwonenden nu al zien hoe het na de bouw gaat worden.
Eenvoudige voorbeelden die laten zien hoe we doormiddel van Kunstmatige Intelligentie, Internet of Things, Augmented Reality en Virtual Reality enorm mooie dingen kunnen doen met de data die het Kadaster ons gratis beschikbaar stelt.
Veelgestelde vrage
VR staat voor Virtual Reality
Met Virtual Reality kan je jezelf in een, vooraf gemaakte, digitale wereld bevinden.
Met Virtual Reality kan je jezelf in een digital wereld bevinden. Deze wereld kan allemaal vormen hebben; een vergaderruimte, achtbaan, spelletje of klaslokaal. Hierdoor is de inzetbaarheid enorm breed.
AR betekend Augmented Reality.
Augmented Reality is een digitale laag die doormiddel van een bril of telefoon over de echte wereld wordt geplaatst.
Door het gebruik van Augmented Reality kan je dingen die er niet echt zijn toch laten zien. Bijvoorbeeld een bank in een woonkamer, terwijl de woonkamer leeg is. Een nog te bouwen gebouw op de aanstaande bouwplaats, of kleding over lichaam zodat je digitaal kan ‘passen’.
Meer over RPA of AR/VR weten?
Meer over RPA of AR/VR weten?

