Dé kennispartner van de digitale transformatie
Home / metaverse

Metaverse

Je eigen digital twin.

Meer weten over de wonderen wereld van Virtual Reality en Augmented Reality? Bekijk onze inspratiesessie XR!

Bekijk hem hier!

Metaverse, je eigen digital twin.

Vandaag de dag weet bijna iedereen wel hoe het is om thuis te werken. Voor sommige een zege maar voor andere verschrikkelijk. Stel je nu eens voor dat je vanaf je huis wel virtueel naar kantoor kunt. Dus je ziet via een bril een avatar van je collega’s en een nagemaakte versie van de vergaderruimtes en de kantine. Je hoeft niet meer via Teams een berichtje te sturen of te wachten tot je kunt bellen maar je kunt net zoals in het echt gewoon een gesprek starten als je elkaar ‘ziet’. Dit futuristische beeld kan wel eens dichterbij zijn dan je denkt. Welkom in de Metaverse! 

Metaverse

Wat is de metaverse?

Het huidige internet zoals wij dat zien is veel al plat, tweedimensionaal. Denk aan de filmpjes die we kijken, de tekst die we lezen en de berichten die we sturen. Ook moet je telkens doorklikken van de ene website naar de andere. De Metaverse is driedimensionaal. Dit betekent dat je om je heen kunt kijken zoals je dat nu ook kunt. Als jij naar je laptopscherm kijkt zie je het laatste nieuws en als je naar je tv-scherm kijkt zie je je favoriete serie. In de Metaverse kan je dit ook doen, je kunt dus letterlijk je hoofd draaien om iets anders te zien. Dit wordt mogelijk gemaakt door een bril waar kleine schermen in zitten. Dit wordt nu al voor VR-applicaties gebruikt. Volgens velen zal de Metaverse de toekomstige versie van het internet worden. In de Metaverse beweeg je rond met een zogeheten avatar. Dit is een digitale versie van jezelf die je zelf kunt samenstellen, je digitale alter ego.  

Meer weten over Virtual Reality of Augmented Reality?
Bekijk onze trainingen eens!

Bekijk de trainingen

Geschiedenis van de metaverse

Misschien ben je pas net bekend met de term ‘Meta’ of ‘Metaverse’ door de recente naamswijziging van Facebook in Meta. Met deze naamswijziging heeft Meta (Facebook) ook bekend gemaakt dat ze in de toekomst een zich willen gaan richten op de Metaverse. Dit is volgens hun de toekomst van Facebook. Je ziet andere dus niet meer plat op je scherm zoals Facebook er nu uit ziet maar je kunt virtueel bij mensen langsgaan. De term Metaverse is niet nieuw. De term is bedacht door Neal Stephenson voor de film Snow Crash uit 1992. Hierin werd al een nieuwe versie van het internet geschetst waarin mensen een avatar hadden en zich bevinden in een virtuele versie van de werkelijkheid, virtual reality.  

Momenteel zijn er al meerdere spellen die gedeeltelijk lijken op de Metaverse. Denk aan spellen als Fortnite, Roblox en Minecraft. In deze spellen maak je een avatar van jezelf aan en kun je je rond bewegen in een virtuele wereld. Daarnaast kun je ook met andere mensen communiceren en samen activiteiten ondernemen. Momenteel ben je echter wel beperkt tot dat spel. Je kunt dus niet je avatar meenemen van Fortnite naar Roblox en vice versa. Daarnaast is dit ook vooral ontwikkelt als vermaak en niet als productiviteitstool. Je moet het dus echt zien als een spel dat iets wegheeft van wat de Metaverse ooit kan worden. 

Economie in de metaverse

In de echte wereld is het mogelijk om spullen te kopen die een waarde vertegenwoordigen. Daarnaast kun je deze spullen doorgaans niet gemakkelijk kopiëren. Denk aan de stoel waar je nu wellicht op zit. Als jij deze koopt dan betaal je hier geld voor, hij vertegenwoordigt een bepaalde waarde voor jou. Het is niet mogelijk om deze zomaar te kopiëren zodat je deze ook aan je buurman kunt geven. De economie zou in de Metaverse ook zo moeten werken, door het gebruik van NFT’s worden spullen verkocht. Daarnaast zou jij deze stoel ook weer kunnen verkopen als je hem niet meer nodig hebt, net zoals in de echte wereld. Net hadden we het al over de avatars, de virtuele versie van jezelf. In de echte wereld ga je naar een winkel en koop je kleren. In de Metaverse zou het zo kunnen zijn dat een merk als Jack & Jones ook kleren verkoopt welke je aan kunt schaffen en bij de avatar aan kunt trekken. Ook kan het zijn dat je een broek fysiek aanschaft en een digitale kopie krijgt zodat je deze ook in de Metaverse kunt gebruiken. In december 2021 is zelfs het eerste superjacht verkocht in de Metaverse!

Zakelijke toepassingen van metaverse

Nu hebben we vooral een virtuele wereld geschetst waarin je naar kantoor kunt, spullen kunt kopen en jezelf kunt aankleden, tijd voor wat praktische toepassingen. Microsoft heeft Mesh for Teams aangekondigd voor in 2022. Dit maakt het mogelijk om middels de Hololens van Microsoft, door gebruik te maken van Augmented Reality, een virtuele laag over de bestaande realiteit te plaatsen en zo te communiceren. Momenteel vergader je via je laptop via Teams en zie je iedereen via hun webcam voor je. Middels Mesh for Teams moet het mogelijk zijn om mensen virtueel in je kamer te zien en samen te ontwerpen, trainen of werken. Op de introductie video geven ze het voorbeeld van een groep luchtverkeersleiders die samen een probleem oplossen omdat ze allemaal een 3D overzicht van het luchtruim voor zich zien en hiernaar wijzen, zonder dat ze allemaal in de dezelfde ruimte zijn. Ook kun je je voorstellen dat je brainstormt met collega’s en virtueel briefjes aan de muur hangt. Dit maakt meetings veel interactiever dan de huidige manier van communiceren via de webcam.  

De komst van Metaverse

Wanneer de Metaverse helemaal operationeel en volwassen is, is moeilijk te zeggen. Waarschijnlijk worden er geleidelijk meer dingen mogelijk. De kans dat de Metaverse het huidige internet helemaal gaat vervangen is ook klein. Waarschijnlijk ga je voor sommige dingen op het gewone internet en voor andere dingen op de Metaverse, zoals je nu ook kiest tussen snel op je telefoon kijken en iets opzoeken via je laptop. Kortom, er is nog een hoop onduidelijk maar dat het super interessant gaat worden dat staat vast! 

Metaverse virtual reality
In de spotlights
Trainer
Weten wat Virtual Reality en Augmented Reality voor jouw organisatie kunnen betekenen? Bekijk de Inspiratiesessie Extended Reality (XR) of neem contact met Robert op!

Zij gingen je voor

Alphen aan den Rijn
Gemeente Roermond
Hilversum Mediastad
Kampen