Dé kennispartner van de digitale transformatie
Home / Mixed Reality

Mixed Reality

Het beste uit twee werelden.

Wat is Mixed Reality?

Mixed Reality is simpel gezegd een combinatie tussen Virtual- en Augmented Reality. Mixed Reality maakt het mogelijk om een digital gemaakt iets te combineren met de ‘echte’ wereld. Zo zou je bijvoorbeeld een digitaal gemaakte productielijn kunnen bekijken in de hal waar het moet komen te staan. De afmetingen kan je 1 op 1 in het echt bekijken en indien nodig weer aanpassen als blijkt dat het niet past.

MR kan worden bekeken met een bril of doormiddel van een camera en een scherm. Je ziet hiermee de wereld om je heen en het digitaal ontworpen object als een hologram. Het bijzondere van Mixed Reality is dat je ook echt met de hologram kan anticiperen.

Waar wordt Mixed Reality voor gebruikt?

Mixed Reality maakt het mogelijk om digitale dingen te simuleren in de echte wereld. Je kunt je dus voorstellen dat je zo ongeveer alles zou kunnen maken wat je kan bedenken. Van virtuele gebouwen, boten, machines en kleding tot virtuele patiënten, handleidingen of onderhoudgegevens.
Hierdoor zijn er in de praktijk al veel voorbeelden van MR en wordt het onder andere toegepast in;

  • Sales & Marketing
  • Bouw
  • Techniek
  • Productie
  • Healthcare
  • Gaming

Wat is het verschil tussen VR, AR en MR?

Om het verschil tussen Virtual Reality, Augmented Reality en Mixed Reality te begrijpen is het handig om ze even kort onder elkaar te zetten. Samen worden deze technieken ook wel Extended Reality genoemd.

Virtual Reality –  Is een compleet digital ontwikkelde omgeving waar je zelf in opgaat zodra je een bril opzet.

Augmented Reality – Een digitale laag die over de werkelijkheid heen wordt gelegd. Hierbij wordt geen rekening gehouden met de omgeving, het kan wel op een bepaalde GPS locatie, maar het houdt geen rekening met objecten.

Mixed Reality – Combinatie tussen AR en VR waarbij de digitale laag rekening houdt met de ruimte en objecten om de persoon heen.

Veelgestelde vragen

Mixed Reality is een samensmelting van Virtual- en Augmented Reality. Waar je bij Virtual Reality in een digitale wereld bent, geeft Augmented Reality een extra laag over de ‘normale’ wereld. Mixed Reality maakt het mogelijk om een digitaal iets te laten samenwerken met de ‘echte’ wereld. Zo kan bijvoorbeeld een digitale kat om een ‘echte’ stoel heen lopen.

Mixed Reality combineert Virtual Reality en Augmented Reality. De mogelijkheden zijn dan ook eindeloos. Momenteel wordt Mixed Reality ingezet in bijvoorbeeld healthcare, marketing, sales, support en trainingen.

Met Mixed Reality kan je digitale dingen visualiseren in de ‘echte’ wereld. Hierdoor kan je bijvoorbeeld op een operatietafel oefenen op een virtuele patiënt of technisch personeel opleiden en begeleiden doormiddel van virtuele instructies. Ook maakt MR het mogelijk om digitaal een nieuwe bank, stoel of lamp te zien in je woonkamer of digitaal kleding te ‘passen’.

VR staat voor Virtual Reality

Met Virtual Reality kan je jezelf in een, vooraf gemaakte, digitale wereld bevinden.

Met Virtual Reality kan je jezelf in een digital wereld bevinden. Deze wereld kan allemaal vormen hebben; een vergaderruimte, achtbaan, spelletje of klaslokaal. Hierdoor is de inzetbaarheid enorm breed.

AR betekend Augmented Reality.

Augmented Reality is een digitale laag die doormiddel van een bril of telefoon over de echte wereld wordt geplaatst.

Door het gebruik van Augmented Reality kan je dingen die er niet echt zijn toch laten zien. Bijvoorbeeld een bank in een woonkamer, terwijl de woonkamer leeg is. Een nog te bouwen gebouw op de aanstaande bouwplaats, of kleding over lichaam zodat je digitaal kan ‘passen’.

Bij Virtual Reality bevind je jezelf in een digitale wereld, bij Augmented Reality komt er een digitale laag over de ‘normale’ wereld. Denk bij Augmented Reality bijvoorbeeld aan Pokémon Go.

MR trainingen

MR trainingen

Tip!

Virtual Reality Appliance

Bekijk training

Inspiratiesessie Extended Reality

Bekijk training
Favoriet

Masterclass AR – VR

Bekijk training
In de spotlights
Trainer
Meer weten over Mixed Reality of andere technieken? Neem contact met Robert op of bekijk ons trainingsaanbod!
Bekijk trainingsaanbod

Zij gingen je voor

Alphen aan den Rijn
Gemeente Roermond
Hilversum Mediastad
Kampen