Dé kennispartner van de digitale transformatie
Home / NFT, wat kan je ermee?

NFT, wat kan je ermee?

Het was al even slikken voor de meeste toen bekend werd dat er zoiets als Bitcoin was. Toch heeft blockchain langzaam de mainstream bereikt en zijn er aardig wat mensen die er op de een of andere manier wat mee doen of hebben geëxperimenteerd.

Wat is een NFT?

Een nieuw hoofdstuk binnen de blockchaintechnologie zijn NFT’s. NFT’s staan voor Non Fungible Tokens. Non fungibel zou je kunnen vertalen als niet vervangbaar of uniek. Een token van een blockchain heeft een bepaald nummer (net als een geldbiljet). Omdat de blockchain opslaat wat er met die token gebeurt is altijd te achterhalen wie, wat, wanneer heeft bezeten en bezit. Jij kunt dus aantonen dat een bepaalde token jou toebehoord.

Waar worden NFT’s voor gebruikt?

NFT’s kunnen niet alleen transacties bijhouden, je kan er ook iets “aanvast” maken. En dit is precies waar het om gaat.
In de ‘echte’ wereld koop je een schilderij van Herman Brood niet zonder dat je een echtheid certificaat erbij krijgt. Dit certificaat valideert dat het schilderij echt door Herman Brood is gemaakt en dat het dus een origineel betreft. Hierdoor is het schilderij meer waard dan zonder. Wanneer je namelijk geen echtheid certificaat hebt zou het best wel eens een namaak of een kopie kunnen zijn.

Dit zit met digitale goederen alleen wat lastig. Een artiest maakt een digitaal goed, dit kan een foto, video, tweet, website, boek of iets anders in de online wereld zijn. Vervolgens creëert de maker een munt, of beter gezegd een token op een blockchain dat ‘smart contracts’ ondersteund.

Deze token bevat informatie over het digitale goed wat wordt verkocht. De informatie bevat bijvoorbeeld de naam van het token, het token-symbool en een unieke code (hash) die de authenticiteit van het NFT bewijst. Het token bevat niet het bestand of hetgeen wat gemaakt is, alleen informatie die verwijst naar wat de artiest heeft gemaakt. Zo kan de token bijvoorbeeld verwijzen naar de locatie waar het bestand te vinden is.
De link hiernaar kan iedereen gebruiken en ook het plaatje kan worden gekopieerd en gebruikt.
Desalniettemin kan de eigenaar van de token zeggen dat dit digitale goed hem toebehoort.

In de spotlights
Trainer
Meer weten over andere technologieën? Bekijk ons trainingsaanbod of neem contact met Robert op voor meer informatie!
Bekijk trainingsaanbod

Zij gingen je voor

Alphen aan den Rijn
Gemeente Roermond
Hilversum Mediastad
Kampen