Dé kennispartner van de digitale transformatie
Home / Robotic Process Automation (RPA)

Robotic Process Automation (RPA)

Door de komst van digitale transformatie zijn er een boel digitale taken bijgekomen die we voorheen niet hadden of niet gewend waren te doen. Er is gelukkig goed nieuws, deze zijn te automatiseren!

Kom je om in digitaal werk? Kan je wel wat extra digitale handjes gebruiken? Neem contact met Steven op, hij legt je graag uit wat er mogelijk is.

Neem contact op

RPA

De afkorting RPA staat voor Robotic Process Automation. Nu denken de meeste mensen bij het woord robot aan een fysieke robot maar niks in minder waar. In het geval van RPA gaat het om een software robot. Dit betekent dat de computer als robot dient. Op deze manier kunnen de handelingen die een mens op de computer uitvoert, worden uitgevoerd door een software robot. Vandaag de dag worden deze robots al veel gebruikt voor bijvoorbeeld administratieve processen of binnen financiële afdelingen. Het gaat hier vaak om zogeheten bulkprocessen. Dit zijn processen die regelmatig terugkomen en veel tijd vragen van een afdeling. Voorbeelden hiervan zijn het verwerken van facturen, salaris administratie of het aanmaken van een nieuwe klant in een CRM systeem. Dit kan zeer tijdrovend zijn en bestaat voor een groot gedeelte uit dezelfde handelingen. Door deze handeling over te dragen aan de software robot neem je deze weg van de medewerkers en hierdoor hebben medewerkers tijd voor andere werkzaamheden.

Wat is RPA?

Robotic Process Automation is een stuk software dat een mens kan nadoen. Het kan programma’s openen, lezen, labelen, kopieren, plakken, typen en op knoppen drukken. Hierdoor kan het in principe elke handeling overnemen die wij gewend zijn uit te voeren op de computer. Het is echter zo dat het getraind kan worden om 1 taak uit te voeren. Daarom is het belangrijk dat die taak veelvoudig terug komt. Moet je bijvoorbeeld elke maand de gewerkte uren van personeel ophalen uit een systeem en deze in een salarisadministratie en facturatie systeem zetten? Dan zou je hier een robot voor kunnen maken!

Robotic Process Automation computer
Robots

Wat kan je met RPA?

RPA kan dus repetitieve digitale taken automatiseren. Ga bij jezelf eens na wat je regelmatig op de computer moet doen over en over hetzelfde is, dit kan de robot van je overnemen!

Een robot kan applicaties en programma’s openen, typen, op knoppen drukken, knippen en plakken, kortom alles wat wij ook doen op onze computer. Hierdoor kan je de robot bijvoorbeeld gegevens laten overzetten van de ene schijf naar de andere, ergens in laten loggen en gegevens downloaden of facturen laten lezen en deze verwerken.

Onze collega’s van MvR Digital Workforce houden zich dagelijks bezig met het bouwen van verschillende soorten robots. Je komt ze in alle verschillende soorten en maten tegen en worden o.a. veelvoudig gebruikt in de onderstaande sectoren.

De 5 voordelen van RPA

Er zijn grote voordelen aan Robotic Process Automation, dit is ook waarom deze technologie momenteel een enorme vlucht aan het maken is. Robotic Process Automation kan simpelweg een aantal dingen die wij niet kunnen.

 1. Tijdbesparend
 2. Accuraat
 3. Kostenbesparend
 4. Hogere kwaliteit
 5. Betere wendbaarheid

Tijdbesparend
Accuraat
Kostenbesparend
Hogere kwaliteit
Betere wendbaarheid

Soorten RPA

RPA kan in verschillende soorten en maten voorkomen. Natuurlijk zijn 100.000’en verschillen soorten robots die elk weer hun eigen toepassing hebben. Denk bijvoorbeeld aan het archiveren van documenten, het inboeken van facturen of het omzetten van gegevens in een systeem.

Ook zien we dat Robotic Process Automation regelmatig wordt gecombineerd met andere technieken als bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie.

Hyperautomation

RPA implementatie

Wellicht heb je het bovenstaande gelezen en ben je helemaal enthousiast geworden. Met deze 5 tips voor RPA implementatie weet je zeker dat je goed voorbereid aan je proces begint.

Wanneer je een implementatie overweegt, maar toch graag meer informatie zou willen over de impact op je organisatie, dan hebben we een programma voor je.

In het programma ‘RPA voor starters’ leggen we laagdrempelig uit aan jou en je collega’s wat RPA is, hoe het is om een digitale collega te hebben en wat voor impact het heeft.

Aan welke criteria dient een proces te voldoen? 

Robotic process automation is heel goed ‘nadoen’ van onze handelingen. Helaas kan het (nog) niet alles!
Er zijn een aantal vaste criteria waaraan een proces moet voldoen voordat je het kan automatiseren.

Om een proces te vinden dat geschikt is voor RPA moet een proces: 

 • Gebaseerd zijn op regels 
 • Repetitief zijn
 • Onregelmatige hoeveelheden werk hebben
 • Een bulk proces zijn
 • Gevoelig zijn voor menselijke fouten 
Robotic Process Automation

Veelgestelde vragen

Robotic Process Automation maakt het mogelijk om digitale repetitieve taken te automatiseren.

RPA staat voor Robotic Process Autiomation

De 5 grote voordelen van Robotic Process Automation zijn;

 1. Tijdbesparend
 2. Accuraat
 3. Kostenbesparend
 4. Hogere kwaliteit
 5. Betere wendbaarheid

Nee, RPA kan menselijk handelen op de computer nadoen, maar niet zelf ‘nadenken’ of beslissingen nemen. RPA voort alleen uit.

Een Business Analist heeft als functie het ophalen, in kaart brengen en beoordelen van processen. Je uitgangspunt als Business Analist is het vinden en maken van een goede businesscase. Je legt processen vast in een PDD (Process Design Document) en toetst deze op RPA-geschiktheid.

Een RPA Developer kan bedrijfsprocessen herkennen, analyseren, verbeteren en vertalen (bouwen) naar een RPA robot.

Een RPA Product Owner is eigenaar en verantwoordelijk voor de visie en het resultaat van een RPA project. De Product Owner is cruciaal voor de communicatie tussen stakeholders en overziet de opbouw van de backlog (processen).

Er zijn een aantal randvoorwaarden aan een proces om deze te automatiseren. Een proces moet;

 • Repetitief zijn
 • Gebaseerd zijn op regels
 • Een bulk proces zijn

RPA kan net als IPA processen automatiseren, toch zit er een significant verschil in. RPA kan een mens op de computer ‘nadoen’; knippen/plakken, typen, programma’s openen en op knoppen drukken. RPA kan alleen geen beslissingen maken of dingen ‘begrijpen’, hiervoor heeft het een laagje kunstmatige intelligentie nodig. Wanneer je deze samen combineert krijg je IPA

In de spotlights
Meer weten over RPA of de inzet hiervan? Neem contact met Steven op of kijk op de website van MvR Digital Workforce
MvR Digital Workforce
MvR Academy
Omgevingswet
MvR Digital Workforce

Wie zijn MvR Academy en MvR Digital Workforce?

MvR Academy en MvR Digital Workforce zijn bedrijven die zijn ontstaan vanuit MvR & Partners, wat al jaren een betrouwbare ondersteunende partner is van de publieke sector. De passie voor digitalisering en technologische ontwikkelingen heeft ervoor gezorgd dat MvR een Academy heeft opgericht om individuen en organisaties kennis op dit vlak mee te geven.
MvR Digital Workforce is ontstaan vanuit de filosofie dat iedere medewerker een eigen robot naast zich zou moeten hebben.
Zij helpen organisaties bij het bepalen van hun digitale strategie en specialiseren zich in het ontwikkelen en inzetten van digitale assistenten. Zij doen dit met praktische toepassingen van AI, RPA en Data. Ze adviseren, ontwikkelen en leveren kant en klare digitale assistenten as a service.

Zij gingen je voor

Alphen aan den Rijn
Gemeente Roermond
Hilversum Mediastad
Kampen