Dé kennispartner van de digitale transformatie
Home / Robotisering

Robotisering

Met robotisering wordt bedoelt dat taken, die eerst door mensen werden uitgevoerd, uitgevoerd worden door robots. Welke vormen van robotisering zijn er?

Robots

Het woord robot wordt voor de eerste keer gebruikt in 1920 in het Tsjechische toneelstuk R.U.R. (Rossum’s Universal Robot). Het woord robot is afgeleid van het Tsjechische woord Robota, dat zoiets als ‘werk’ of ‘verplichte arbeid’ betekend. Sindsdien zijn robots regelmatig terug gekomen in sciencefiction films en boeken. Van killerrobots die de wereld wilde overnemen (terminator) tot digitale assistenten waar de hoofdpersoon van gaat houden.

Welke soorten robots zijn er eigenlijk en nemen ze onze baan of de wereld over?

Soorten robotisering

Bij mensen bij robotisering gelijk aan fysieke robots denken is niet zo heel erg raar, dit waren namelijk ook de eerste soort robots die wij hadden. De automotive was de eerste sector waar de inzet van robots werden ingevoerd, deze robots konden heel secuur en non-stop lassen. Toch zijn er meerdere vormen van robotisering;

Robot – Een industriële robot die meestal gemaakt is om een taak uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan een lasrobot bij een emballage band.

Cobot – Een robot die samenwerkt met medewerkers. Denk bijvoorbeeld aan een robotarm die voorruiten optilt zodat een medewerker deze in zijn eentje kan plaatsen.

Software robot – Een robot die digitale taken van mensen overneemt. Denk bijvoorbeeld aan een chatbot of digitale assistent.

Robots
Deep Learning

Toepassing van Robotisering

Robots, cobots en software robots worden al volop ingezet. Vaak zie je robots en cobots terug in de industrie. Iedereen heeft er wel een beeld bij hoe grote robotarmen auto’s of andere producten in elkaar zetten, maar ook hierbuiten worden ze volop ingezet. Denk bijvoorbeeld aan robots die worden ingezet bij het verkennen van een gevaarlijke situatie door de Politie, EOD of het leger.

Software robots zien we veel terug in de vorm van RPA (Robotic Process Automation). Deze techniek is in staat om alle digitale repetitieve die de mens uitvoert ‘na te doen’. Of IPA (Intelligent Process Automation), welke in staat om hetzelfde uit te voeren als RPA, maar net wat meer verstand heeft.
Deze software robots of digitale assistenten kunnen hele processen automatiseren als bijvoorbeeld een aanvraag van hypotheek, het overzetten van gegevens naar een nieuwe omgeving of het inboeken en afhandelen van facturen.

Neemt Robotisering ons werk over?

Een van de eerste gedachten die vaak bij mensen opkomt is dat de robots ons werk overnemen. Het zou geweldig zijn als dit zo is, maar het is gedeeltelijk waar. Ja, de robots zullen ongetwijfeld taken van ons over gaan nemen. Zo kan een medewerker in zijn eentje een autoruit plaatsen in plaats van 2 of 3 personen en is een administratief medewerker in staat om een boel taken uit handen te geven. Hierdoor hebben we meer tijd over om ons zinvol in te zetten tijdens ons werk en werken we samen met een robot. Wat duidelijk is, is dat de robots ons werk minder zwaar en efficiënter hebben gemaakt. Maar ons werk zal nooit helemaal verdwijnen en er zullen andere banen voor in de plaats komen.

Volgens het World Economic Forum zullen er in 2025 ongeveer 85 miljoen arbeidsplaatsen zijn verdwenen, er zijn er echter tegen die tijd ook 97 miljoen bijgekomen! Zo hebben zowel de fysieke als digitale robots onderhoud nodig en er zullen mensen moeten zijn die ze maken. Vooral banen die eenvoudig te standaardiseren zijn liggen op de tocht om geautomatiseerd te worden. Denk hierbij aan administratieve taken, kantoormedewerkers, callcentermedewerkers, secretaresses of fabrieksmedewerkers.

Robotisering

Veelgestelde vragen

Robotic Process Automation maakt het mogelijk om digitale repetitieve taken te automatiseren.

RPA kan net als IPA processen automatiseren, toch zit er een significant verschil in. RPA kan een mens op de computer ‘nadoen’; knippen/plakken, typen, programma’s openen en op knoppen drukken. RPA kan alleen geen beslissingen maken of dingen ‘begrijpen’, hiervoor heeft het een laagje kunstmatige intelligentie nodig. Wanneer je deze samen combineert krijg je IPA

De 5 grote voordelen van Robotic Process Automation zijn;

  1. Tijdbesparend
  2. Accuraat
  3. Kostenbesparend
  4. Hogere kwaliteit
  5. Betere wendbaarheid

Intelligent Process Automation kan processen automatiseren en beslissingen nemen. Hierdoor is het in staat om bijvoorbeeld hypotheekaanvraag te verwerken. Je komt in contact met een digitale assistent, deze vraagt om gegevens en documenten, de gegevens worden gecontroleerd en de documenten ‘gelezen’. Op basis van deze informatie kan de digitale assistent een medewerker zijn oordeel doorgeven zodat de medewerker sneller zijn oordeel kan vellen.

Intelligent Process Automation kan processen automatiseren, data verwerken en deze data labelen, hierdoor is het in staat om op basis van deze data beslissingen te nemen.

Nee, RPA kan menselijk handelen op de computer nadoen, maar niet zelf ‘nadenken’ of beslissingen nemen. RPA voort alleen uit.

In de spotlights
Meer weten over digitale robotisering? Neem contact met Steven op of bekijk onze Inspiratiesessie 'De komst van de digitale workforce'
Bekijk inspiratiesessie

Zij gingen je voor

Alphen aan den Rijn
Gemeente Roermond
Hilversum Mediastad
Kampen