Dé kennispartner van de digitale transformatie
Home / Robots as a Service

RaaS (Robots as a Service)

Een robot 'at your service' as a Service

Benieuwd wat de impact kan zijn van Robots op je dagelijks werk of je bedrijf? Neem contact met Steven op, hij kan je er alles over vertellen!

Contact opnemen

Tegenwoordig is het steeds gebruikelijker om software of diensten af te nemen volgens een abonnementsmodel. Zo kennen veel mensen SaaS (Software as a Service) en wellicht IaaS (Infrastructure as a Service) of PaaS (Platform as a Service). Voor deze diensten betaal je een vast bedrag per maand, enkel voor wat je gebruikt. Je hoeft je verder geen zorgen te maken over het onderhoud, ideaal! Tegenwoordig heb je ook RaaS, Robots as a Service. Robots voor een vast bedrag per maand, hoe zit dat? 

 

Wat is RPA?

Robotic process automation (RPA) is een technologie die het mogelijk maakt om de handelingen die een medewerker op de computer doet, te automatiseren. Het wordt veelal gebruikt voor repeterende werkzaamheden, hier behaal je de grootste winsten mee. Een voorbeeld van een zogeheten softbot (software robot) is het automatisch verwerken van de Tozo-aanvragen. Dit was een financiële ondersteuning voor ondernemers in de coronatijd. Dit is bulkwerk dat gemeenten heeft verrast. Door dit uit te besteden aan een softbot kunnen medewerkers hun normale werk voortzetten.

Wat is RaaS?

RaaS is een softwarerobot volgens een abonnementsvorm ‘Robots as a Service’. Bedrijven hoeven geen eigen omgeving en licenties af te nemen, ze investeren niet in de ontwikkeling en hoeven geen beheer en onderhoud te doen. Ze huren de robots als cloud-gebaseerde service.
Het mooie hiervan is dat het niet alleen inkoopkosten scheelt, je kan ook meeliften op eerder opgedane kennis en innovaties van andere bedrijven.

Robots

Hoe werkt RaaS?

RaaS als dienst – Wanneer je processen wilt automatiseren middels een softbot dan zal er een implementatiepartner langskomen om de benodigde infrastructuur aan te brengen. Dit kan op het bestaande systeem worden geïnstalleerd zonder dat dit beveiligingsproblemen met zich meebrengt. Daarnaast zal het te automatiseren proces in kaart worden gebracht zodat hier een softbot voor kan worden ontwikkeld. Wanneer deze softbot gereed is dan zal de organisatie begeleid worden om de softbot te gebruiken. De softbot kan eventueel ook extern aangestuurd worden zodat je er als organisatie helemaal geen omkijken meer naar hebt.

RaaS als product – Er kan ook voor worden gekozen om voor een kant en klare robot te kiezen. Deze robot is eerder ontwikkeld voor een vergelijkbare toepassing en kan (deels) worden hergebruikt; je kan als het ware een robot zo van de plank pakken. Beter goed gerecycled dan slecht bedacht!

Wanneer is een softbot (waarschijnlijk) rendabel?

Softbots kunnen dus het werk van mensen uit handen nemen maar het is niet rendabel om voor ieder proces een softbot te maken. Er zijn enkele basisregels waarmee je een proces kunt beoordelen of het rendabel is om deze te automatiseren.

– Het proces is volgens vaste regels uit te voeren: Wanneer A gebeurt dan moet B gedaan worden. Dit is nodig omdat een robot zelf niet na kan denken;

– Hoog volume: Als een proces veel tijd in beslag neemt is het sneller rendabel om er een softbot voor te ontwikkelen omdat dit meer uren bespaard;

– Gevoelig voor menselijke fouten: Een robot maakt, als deze goed is ingesteld, geen fouten;

– Pieken en dalen: Eerder haalden we al de Tozo-aanvragen aan, dit was voor gemeenten een enorme piek in het werk. Dit zijn ideale processen om te automatiseren omdat je zo de normale werkzaamheden door kunt laten gaan, minder overwerk hebt en niet met medewerkers zit die weinig te doen hebben als er minder werk is.

Voordelen van RaaS

Al enthousiast? Hieronder sommen we de voordelen van een RaaS model op tegenover de eenmalige aanschaf van een softbot.  

– Kosten uitsmeren: Doordat het een abonnementsvorm betreft kun je de kosten uitsmeren over een langere tijd en heb je minder fluctuatie in je uitgaven; 

– Geen of beperkte kennis nodig; Bij een RaaS abonnement hoef je niet over technische kennis te beschikken. Je hoeft hiervoor dus niemand op te leiden. Wel is het mogelijk op te leiden zodat ze zelf de robot kunnen bedienen, mocht hier vraag naar zijn; 

– Doorlopende support: Kleine wijzigingen en updates zullen zonder extra kosten door de externe partij worden uitgevoerd; 

– Eenvoudig op- en afschalen: Je betaalt meestal alleen voor het gebruik en je kunt meestal gemakkelijk op- en afschalen als dit nodig is; 

– Monitoring en advies: Je wordt als organisatie op de hoogte gehouden over hoe de softbot presteert. Desgevraagd kan er ook advies worden gegeven over andere processen die interessant zijn om te automatiseren.   

Kosten uitsmeren
Geen of beperkte kennis nodig
Doorlopende support
Eenvoudig op- en afschalen
Monitoring en advies

Voor wie is RaaS geschikt?

Het RaaS model is niet voor iedere organisatie geschikt. Zo zullen bedrijven die willen investeren in medewerkers die zelf softbots ontwikkelen beperkte baat hebben bij dit model. Daarnaast zijn er ook bedrijven die liever eenmalig geld betalen voor een dienst en daarna extra betalen als er onderhoud nodig is. Het RaaS model is geschikt voor organisaties die wel softbots willen maar hier geen omkijken naar willen. Dit kunnen bedrijven zijn van alle omvangen.

Veelgestelde vragen

RPA staat voor Robotic Process Autiomation

Robotic Process Automation maakt het mogelijk om digitale repetitieve taken te automatiseren.

Nee, RPA kan menselijk handelen op de computer nadoen, maar niet zelf ‘nadenken’ of beslissingen nemen. RPA voort alleen uit.

RPA kan net als IPA processen automatiseren, toch zit er een significant verschil in. RPA kan een mens op de computer ‘nadoen’; knippen/plakken, typen, programma’s openen en op knoppen drukken. RPA kan alleen geen beslissingen maken of dingen ‘begrijpen’, hiervoor heeft het een laagje kunstmatige intelligentie nodig. Wanneer je deze samen combineert krijg je IPA

De 5 grote voordelen van Robotic Process Automation zijn;

  1. Tijdbesparend
  2. Accuraat
  3. Kostenbesparend
  4. Hogere kwaliteit
  5. Betere wendbaarheid

Er zijn een aantal randvoorwaarden aan een proces om deze te automatiseren. Een proces moet;

  • Repetitief zijn
  • Gebaseerd zijn op regels
  • Een bulk proces zijn

Intelligent Process Automation kan processen automatiseren en beslissingen nemen. Hierdoor is het in staat om bijvoorbeeld hypotheekaanvraag te verwerken. Je komt in contact met een digitale assistent, deze vraagt om gegevens en documenten, de gegevens worden gecontroleerd en de documenten ‘gelezen’. Op basis van deze informatie kan de digitale assistent een medewerker zijn oordeel doorgeven zodat de medewerker sneller zijn oordeel kan vellen.

In de spotlights
Meer weten over Robots As A Service? Neem contact met Steven op of kijk op de website van MvR Digital Workforce!
MvR Digital Workforce

Zij gingen je voor

Alphen aan den Rijn
Gemeente Roermond
Hilversum Mediastad
Kampen