Dé kennispartner van de digitale transformatie
Home / RPA & AI

RPA & AI

A match made in Heaven

Weten wat RPA voor jouw organisatie kan betekenen? Neem contact met Steven op, hij kan je er alles over vertellen!

Neem contact op

Kunstmatige Intelligentie (AI) en Robotic Process Automation (RPA) zijn op zichzelf twee baanbrekende technologieën die voor enorme revoluties hebben gezorgd. Maar wat nou als deze technologieën vloeiend met elkaar samenwerken of een baby (software)robot zouden krijgen?

Door Kunstmatige Intelligentie (AI) toe te voegen aan Robotic Process Automation (RPA) krijg je Intelligent Process Automation (IPA). Dit zorgt voor bijna een oneindig aantal mogelijkheden om moeilijke, cognitieve processen te automatiseren. Hierdoor krijgen productiviteit, efficiëntie en klanttevredenheid ineens een hele andere dimensie.

“Door RPA te gebruiken als een simpele, schaalbare en veilige manier om kunstmatige intelligentie toe te voegen aan het maken van beslissingen of processen, verkort je de uitvoertijd en moeite van kunstmatige intelligentie. Hierdoor vergoot de impact van zijn kunnen exponentieel.” (UiPath)

Snap je het nog? Ik heb in ieder geval de Engelse zin 20 keer moeten lezen voor ik er het bovenstaand van kon maken. Ik zal dan ook, in mijn eigen Jip en Janneketaal, proberen uit te leggen wat ze hiermee bedoelen.

Intelligent Process Automation

Robotic Process Automation is op dit moment bij zonder goed in het uitvoeren van repetitieve taken. Denk bijvoorbeeld aan; mails versturen, kopiëren en plakken van data, verplaatsen van folders, formulieren invullen, gestructureerde data ophalen of databases lezen en schrijven. Door RPA te voorzien van een “laagje” kunstmatige intelligentie, krijgt de robot ineens een stuk meer hersenen; Intelligent Process Automation.
De robot is hierdoor in staat om de mails die hij al kon versturen te classificeren. Of de documenten die de robot eerst moest lezen of invullen daadwerkelijk te begrijpen en te koppelen aan een database. Daarnaast is het zelf in staat om met ongestructureerde data te werken of spraak te begrijpen.

Research and Markets voorspelt dat de totale marktwaarde van Kunstmatige Intelligentie zo’n 227.5 miljard dollar is in 2026.

Gartner schatte in april 2021 zelfs dat de hele hyperautomatisering, waar AI en RPA ook onder vallen, in 2022 een markt van bijna 600 miljard dollar is.

Robotic Process Automation

Toepassing van IPA

Klinkt fantastisch, maar wat hebben we eraan?

UiPath deel de taken die AI + RPA kan uitvoeren in 3 categoriën.

Processen verwerken met een onzekere uitkomst

Door een IPA robot Machine Learning modellen te laten uitvoeren kan deze bijvoorbeeld;

 • Vastgoed taxeren
 • Leningen en hypotheek aanvragen verwerken/voorspellen
 • Voorraadprognose

Robots inzetten voor hoog variabele processen

Waar RPA ‘zwart-wit’ was, is IPA in staat ook grijze gebieden te verwerken als bijvoorbeeld;

 • Koppelingen herkennen en maken
 • Aankoopbeslissingen doen
 • Vertalen

Ongestructureerde data verwerken

Doordat IPA nu “slordige” data kan verwerken is het nu in staat om;

 • Facturen te herkennen, lezen en verweken
 • E-mail routing
 • Spraak naar tekst zetten

Voorbeeld van IPA

Als voorbeeld gebruikt UiPath zelf de video hiernaast waarbij ze laten zien hoe IPA ingezet kan worden voor de aanvraag van hypotheken.

Over een ding zijn alle partijen het eens!
De taken die we momenteel uitvoeren worden (gelukkig) voor een groot deel uit handen genomen door onze eigen digitale assistenten.
Wanneer start jij met je eigen Digital Workforce?

Veelgestelde vragen

RPA staat voor Robotic Process Autiomation

IPA staat voor Intelligent Process Automation.

Robotic Process Automation maakt het mogelijk om digitale repetitieve taken te automatiseren.

Intelligent Process Automation kan processen automatiseren, data verwerken en deze data labelen, hierdoor is het in staat om op basis van deze data beslissingen te nemen.

Nee, RPA kan menselijk handelen op de computer nadoen, maar niet zelf ‘nadenken’ of beslissingen nemen. RPA voort alleen uit.

De 5 grote voordelen van Robotic Process Automation zijn;

 1. Tijdbesparend
 2. Accuraat
 3. Kostenbesparend
 4. Hogere kwaliteit
 5. Betere wendbaarheid

Er zijn een aantal randvoorwaarden aan een proces om deze te automatiseren. Een proces moet;

 • Repetitief zijn
 • Gebaseerd zijn op regels
 • Een bulk proces zijn

RPA kan net als IPA processen automatiseren, toch zit er een significant verschil in. RPA kan een mens op de computer ‘nadoen’; knippen/plakken, typen, programma’s openen en op knoppen drukken. RPA kan alleen geen beslissingen maken of dingen ‘begrijpen’, hiervoor heeft het een laagje kunstmatige intelligentie nodig. Wanneer je deze samen combineert krijg je IPA

In de spotlights
Meer over RPA weten? Wil je weten wat RPA voor je organisatie kan betekenen of waar je moet beginnen? Neem contact op met Steven op of kijk op de website van MvR Digital Workforce!
MvR Digital Workforce

Zij gingen je voor

Alphen aan den Rijn
Gemeente Roermond
Hilversum Mediastad
Kampen