Dé kennispartner van de digitale transformatie
Home / Smart City

Smart City

Met de verschuiving van de inwoners naar steeds groter wordende steden woont maar liefst 50% van de wereldbevolking in een stad. De verwachtingen zijn dat dit tegen 2050 maar liefst 68% is. Hoe leidt je zoiets in goede banen? Met slimme steden!

Steeds meer mensen vertrekken naar de stad, ook hier in Nederland merken de grensstreken dat mensen massaal naar steden trekken. Hoofdredenen zijn over het algemeen een betere werkgelegenheid en/of beter onderwijs. Meer inwoners betekent echter ook meer belasting op stadsinfrastructuur. Ondanks het snel groeiende aantal inwoners zal de stad ervoor moeten zorgen dat de bevolking gebruik kan maken van veilige wegen, schone lucht, stabiele werkvoorzieningen, goed onderwijs en betrouwbare energievoorzieningen. Om dit goed te kunnen doen wordt er meer en meer gebruik gemaakt van technologieën met als resultaat; slimme steden!

Wat zijn Smart City’s?

Slimme steden, of zo gehete Smart City’s, zijn steden die gebruik maken van data en algoritmes om een slimmer beleid te bedenken, deze beter uit te voeren en sneller te kunnen monitoren en evalueren. Het verzamelen van de data is slechts een middel om de stad beter te maken, niet een doel an sich.

Deze data wordt zowel door mensen (en hun apparaten) als door sensoren en door slimme gebouwen gegenereerd. Veelal is dit in de vorm van Internet of Things (IoT). Wellicht is dit nog iets te vaag, dus even snel wat voorbeelden.

Data van inwoners – data gegeneerd op basis van locatiegegevens, social media en mobiele apparaten

Data van sensoren – sensoren die door de hele stad hangen die bijvoorbeeld verkeer, luchtkwaliteit, waterstroming, geluid of de hoeveelheid vuilnis in een vuilnisbak meten

Data van slimme gebouwen – slimme thermostaat dus de temperatuur, slimme meters dus het stroom en gasverbruik en slimme verlichting

Met deze data kunnen ambtenaren en bestuurders ‘data gedreven’ beslissingen maken. Veelal wordt hiervoor gebruik gemaakt van Kunstmatige Intelligentie.

Internet of Things

Smart City’s in Nederland

Een onderzoek van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat uit september 2020 geeft een mooi inzicht van steden die zich bezig houden met Smart City en welke projecten ze toen mee bezig waren.

De meeste gemeenten houden of een eigen Smart City website, of een Smart city pagina bij wat er op dit moment speelt bij de gemeente. Bijvoorbeeld de gemeente Amsterdam, Apeldoorn, Amersfoort leggen het, zoals Utrecht hiernaast, in een filmpje uit.

Smart City projecten

Er zijn uiteraard een tal van oplossingen te bedenken in een Smart City. Daarnaast zijn er ook al een heleboel projecten in Nederland die eigenlijk voor een groot gedeelte de moeite waard zijn om uit te lichten. Binnen Nederlandse gemeenten maken ze onderscheid in 6 verschillende categorieën, welke allemaal weer hun eigen toepassingen kennen, namelijk:

 • Smart Governance
 • Smart Economy
 • Smart Mobility
 • Smart Environment
 • Smart Citizen
 • Smart Living
Smart City, Smart Mobility

Voorbeelden van Smart City oplossingen

Zoals hierboven beschreven zijn er echt al een aantal gemeenten goed bezig met projecten die ik persoonlijk geweldig vind. Voor het gemak pak ik 3 cases die ik té leuk vind om achter te houden.

Slimme verkeerslichten – Ken je het gevoel dat je tot aan je ondergoed in de stromende regen bijna huilend staat te wachten totdat de warme, droge automobilisten zijn gepasseerd? Nou, dit is dus letterlijk passé in Apeldoorn! Door de inzet van slimme verkeerslichten, welke verbonden staan met de buienradar van het KNMI, krijgen de fietsers bij (aankomend) slecht weer automatisch voorrang. Daar wordt je toch blij van!!

Digital Twins – Een veel voorkomende toepassing bij gemeenten. Zij maken een digitale 3D kopie van hun eigen stad om hier modellen van bezoekers van evenementen in te draaien, verkeersstromen te testen, nieuwe bouw projecten in te bekijken of, zoals in Breda, er een digitale rondleiding mee te doen. Doormiddel van Augmented Reality kunnen toeristen namelijk informatie krijgen over de Bredase historie en kinderen in Breda hebben een rondvaart met VR gehad om te zien wat de impact van klimaat verandering is. Daarna konden ze met Augmented Reality leren wat een duurzame tuin is en als laatst mochten de kinderen thuis een Chippo doorspoelen met een sensor. Zo kon Breda informatie verzamelen over de aansluitingen en het onderhoud van het riool.

Slimme verlichting – Slimme verlichting vind je in een heleboel vormen en maten, het lijkt hierdoor wat ‘saai’. Toch zijn er fantastische oplossingen, als verlichting dat zich in een oude binnenstad aanpast aan het weer, tijdstip en de sfeer. Verlichting dat aan en uit gaat wanneer je er langs komt. Verlichting dat zich aanpast aan de dieren die er in de omgeving wonen of bushaltes die enkel verlicht zijn wanneer er wachtenden zijn of wanneer de bus bijna aankomt.

 

De rol van 5G in Smart City’s

Ondanks dat 5G regelmatig slecht in het nieuws is gekomen, hebben Smart City’s deze technologie hard nodig. Alle data die wordt gegenereerd door de mensen, camera’s, sensoren en andere datapunten zal namelijk bij een database terecht moeten komen. Dit kan via netwerken als bijvoorbeeld Lora of The Things Network, maar dit zijn vaak private netwerken. Het is natuurlijk mooier als je een groter overkoepelend netwerk hebt waar iedereen gebruik van kan maken zonder dat dit overbelast. 5G is hier uitermate geschikt voor en zal naar verwachting in de volwassen fase tot wel één miljoen connecties hebben per vierkante kilometer. Helaas zijn we momenteel nog niet zo ver.

Veelgestelde vragen

Internet of Things is een technologie die het mogelijk maakt om dingen aan het internet te verbinden. Hiermee kunnen zij data delen als bijvoorbeeld locatie, luchtkwaliteit of temperatuur. Ook kunnen dingen worden bestuurd van een afstand zoals bijvoorbeeld je thermostaat, robotstofzuiger of verlichting.

IoT staat voor Internet of Thing of in het Nederlands het internet der dingen.

Voor van alles valt wel een toepassing te maken, veel voorkomende toepassingen zijn;

 • Smart Retail
 • Smart Home
 • Smart Farm
 • Smart Mobility
 • Smart Airport
 • Smart Grid
 • Smart Logistics
 • Smart City
 • Smart Industry
 • Smart Health

Het Internet of Things vind je overal. In zelfrijdende auto’s die doorgeven waar ze zijn, in slimme steden die door de hele stad slimme sensoren en camera’s hebben die data doorgeven. Heb je een stofzuigrobot, slimme verlichting, slimme thermostaat of een slimme meter? Dan heb je zelfs Internet of Things in je eigen huis!

De verwachting is dat er steeds meer dingen verbonden gaan worden met het internet. Met de komst van 5G houdt KPN in ieder geval rekening met minstens 1 miljoen connecties per vierkante kilometer.

Smart City Trainigen

Smart City Trainigen

Inspiratiesessie Smart City

Bekijk training

Masterclass Smart City

Bekijk training

Be a Smart City

Bekijk training
In de spotlights
Trainer
Meer weten over Smart City's of Digital Twins? Neem contact met Robert op of kijk ook eens naar Virtual Reality!
Bekijk VR

Zij gingen je voor

Alphen aan den Rijn
Gemeente Roermond
Hilversum Mediastad
Kampen