Dé kennispartner van de digitale transformatie
Home / soorten RPA

Soorten RPA

Robotic Process Automation maakt het mogelijk om processen te automatiseren die anders iemand met de hand zou doen. Hier worden verschillende soorten en technieken voor ingezet.

Benieuwd wat RPA voor uw organisatie kan betekenen? Bekijk ons opleidingsprogramma ‘RPA voor Starters’.

Bekijk programma

Robotic Process Automation of ook wel RPA genoemd maakt het mogelijk om terugkerende taken te automatiseren. Dit begint klein met bijvoorbeeld het archiveren van inkomende mails, maar is uit te breiden naar het volledig automatiseren van bijvoorbeeld een hypotheekaanvraag. Daarnaast kan je er voor kiezen om een robot naar je wens te laten bouwen, of een kant en klare robot te bestellen (RaaS).

Om het automatiseren goed en zorgvuldig te kunnen doen wordt er regelmatig gebruik gemaakt van meerdere technologieën. De verschillende soorten RPA nemen we hieronder met je door!

Robotic Process Automation

Robotic Process Automation (RPA)

RPA is dus goed in repetitieve taken te automatiseren. Het kan handelingen nadoen, dus kopiëren/plakken, typen, verwijderen en op knoppen drukken. Hierdoor is een robot in staat al een heleboel van onze dagelijkse bezigheden ‘na te doen’.
We hoeven zelf niet meer alle files uit te zoeken voordat we onze data in de cloud zetten, niet meer handmatig facturen in te boeken of onze mail te archiveren.

Een geweldige oplossing om taken uit onze handen te nemen zodat wij de ruimte hebben om betere, leukere of mooiere dingen te doen. Denk bijvoorbeeld aan de zorg, de robot vult het elektrisch patiënten dossier in en jij hebt je handen vrij om te zorgen!

Toch zit hier nou ook net de valkuil in, RPA is beperkt!
RPA kan het dossier wel invullen, maar heeft wel de input nodig. Hij kan wel typen en op de opslaan knop drukken, maar weet niet wat er moet komen te staan. Hiervoor heb je een andere oplossing nodig, bijvoorbeeld iets wat er voor zorgt dat je de robot vertelt wát hij op moet schrijven.

Robotic Process Automation kan uitvoeren, niet denken, luisteren of beslissingen nemen. Hiervoor is er net iets meer nodig, een brein!

Intelligent Process Automation (IPA)

Intelligent Process Automation, ookwel IPA, is net dat stapje meer! IPA een robot met een brein, RPA met Artificial Intelligence.

Om even bij ons voorbeeld te blijven;
Kunstmatige Intelligentie maakt het mogelijk om menselijke spraak om te zetten naar tekst. Deze tekst kan vervolgens weer door RPA worden ingevuld in het EPD (Elektrisch Patiënten Dossier) é voila, het is gelukt!

IPA kan dus net dat stukje verstand leveren om beslissingen te maken, spraak naar tekst om te zetten en verbanden te leggen. Daarnaast is het in staat om te werken met ‘ongestructureerde data’, iets wat RPA niet kan.

Artificial intelligence
Hyperautomation

Hyperautomation

Een veelgebruikte, overkoepelende term is Hyperautomation. Deze technologie is eigenlijk te zien als een soort klusjesman die een gereedschapskist vol met automatiseringsmogelijkheden heeft. Vaak is RPA de basis welke uitgebreid wordt met onder andere Kunstmatige Intelligentie.

Bekijk RPA trainingen

Bekijk RPA trainingen

RPA implementeren

Bekijk training
Aanrader

Bouw een botje

Bekijk training

Opleiding RPA Business Analist

Bekijk training

Opleiding RPA Developer

Bekijk training

Inspiratiesessie ‘De komst van de Digitale Workforce’

Bekijk training
In de spotlights
Meer weten over Robotic Process Automation? Weten wat Robotic Process Automation voor uw organisatie kan betekenen? Kijk eens naar ons opleidingsprogramma 'RPA voor starters' of neem contact met Steven op!

Zij gingen je voor

Alphen aan den Rijn
Gemeente Roermond
Hilversum Mediastad
Kampen