Dé kennispartner van de digitale transformatie
Home / Top 5 technologie trends 2022

Top 5 technologie trends 2022

Het is weer zover, er is een nieuw jaar begonnen. De hoogste tijd dus om bekend te maken wat de “nieuwste” technologische ontwikkelingen zijn.

De top 5 technologie trends 2022 zoveel……

Je herkent het vast, het is december en de eerste bedrijven beginnen alvast met de top zoveel lijst voor het aanstaande jaar. Elke zelf respecterende IT partij heeft er wel eentje samengesteld; Google heeft 5.030.000.000 resultaten gevonden in 0.98 seconden. Nu hoor ik je denken, daar wordt weer een lade met buzzwords opengetrokken en pakken ze diegene eruit die het bedrijf het beste uitkomt.

Hoe weet je welke technologie trends in 2022 belangrijk zijn?

Welke bronnen zijn betrouwbaar en hoe weet je welke trends je in de gaten moet houden. Mis je de boot als je er niet in meegaat of spelen ze in op je FOMO (fear of missing out) gevoel? Om het overzichtelijk te houden heb ik de conclusies van 10 vooraanstaande bedrijven als bijvoorbeeld Forbes en Gartner genomen en hieruit de volgende top 5 samengesteld.

  1. Hybride werken
  2. Cloud
  3. Hyperautomation
  4. Kunstmatige Intelligentie (AI)
  5. Security
Hybride werken
Cloud
Hyperautomation
Kunstmatige Intelligentie
Security

Hybride werken

Het coronabeleid is in alle landen een andere kant op geschoten, van alles open tot volledige lockdowns, maar over 1 ding waren ze het volgens mij aardig met elkaar eens. Werk zoveel mogelijk thuis. Het is dan ook niet gek dat hybride werken overal wordt genoemd. Nu we van verschillende locaties aan het werk zijn verwachten de werkgevers een hoge flexibiliteit en zelfredzaamheid van hun medewerkers. Daarom zouden de werkgevers er verstandig aan doen om hun personeel goed te trainen en in te zetten op digitale vaardigheden!

Digivaardigheid
Cloud Computing

Cloud

Cloud is bijna niet meer weg te denken uit het technologisch landschap. Zowel zakelijk als privé wordt er enorm veel gebruikt gemaakt van de service en dit zal in 2022 alleen nog maar toe nemen. Hele bedrijven en bedrijfsapplicaties worden vanuit de cloud gestreamd. Heb je een stabiele internetverbinding en een laptop? Dan heb je toegang tot je netwerk!

 

Hyperautomation

Volgens Gartner is hyperautomation dé IT trend van 2022.  Door alles te automatiseren wat er maar te automatiseren valt verhoog je de efficiëntie en krijg je blije werknemers die tijd hebben voor zinvol werk. Door onder andere de inzet van kunstmatige intelligentie, RPA en IPA komt er een einde aan verouderde software, inefficiënte processen, saaie repetitieve taken en handmatige acties.

Weten wat IPA en RPA voor jullie organisatie kan betekenen? Bekijk ons opleidingsprogramma RPA voor starters!

Bekijk RPA voor Starters
Hyperautomation
Artificial Intelligence

Kunstmatige Intelligentie

Trrrrrrrom geroffel, deze had je vast aan zien komen. Kunstmatige intelligentie zal ook in 2022 verder zijn weg vinden in zo ongeveer alles wat er om je heen ook maar digitaal is. ‘Smart’ was eerst de aanduiding voor apparaten die verbonden konden worden met het internet, maar tegenwoordig is ‘Smart’ eerder de standaard voor – door kunstmatige intelligentie (algoritmes) aangestuurde – apparaten. Denk bijvoorbeeld aan auto’s die andere verkeersdeelnemers herkennen of aan je gezicht zien of je oplet of dat je moe bent. Smartphones die zijn uitgerust met digitale assistenten, helpen met het maken van dé perfecte foto en ze staan uiteraard bomvol apps die zelf algoritmes hebben om nieuwe muziek, video’s of series van jouw smaak uit te zoeken.

Security

De een noemt het in de vorm van Cybersecurity Mesh – een complete security-schil van meerdere leverancies – de ander noemt het in de vorm van Zero Trust – per default een device niet vertrouwen en werken met wederzijdse verificatie – een ding hebben ze gemeen; Informatieveiligheid. Het verbeteren van de technologieën om ons heen brengt prachtige oplossingen met zich mee, maar ook kwetsbaarheid indien niet goed ingeregeld. Hoe vaak zie je wel niet een datalek langskomen of een organisatie die uit de lucht is omdat het slachtoffer is geworden van cybercriminaliteit. Data wordt het nieuwe goud genoemd en goud laat je ook niet zomaar voor het oprapen liggen.

Cyber security

Welke andere technologieën ook interessant zijn!

Welke andere technologieën ook interessant zijn!

Inspiratiesessie ‘De komst van de Digitale Workforce’

Bekijk training

Inspiratiesessie Extended Reality

Bekijk training
In de spotlights
Houd je kennis op peil en maak jezelf een digitaal leider! Bekijk onze trainingen of neem contact met Steven op of kijk op de website van MvR Digital Workforce!
MvR Digital Workforce

Zij gingen je voor

Alphen aan den Rijn
Gemeente Roermond
Hilversum Mediastad
Kampen