Dé kennispartner van de digitale transformatie
Home / Vergunningcheck DSO

Vergunningcheck DSO

Is er voor mijn werkzaamheden een vergunning nodig of moet ik er alleen een melding van maken? Ff checken met de vergunningcheck!

De vergunningcheck is een onderdeel van het Omgevingsloket van het DSO. Het DSO is het systeem dat invoeren van de omgevingswet mogelijk maakt. Via een vragenboon kunnen initiatiefnemers controleren of ze een idee mogen uitvoeren op een bepaalde locatie. Wanneer deze vragenboom is doorlopen dan weten zij of het idee mogelijk is op die locatie, of hier een vergunning voor nodig is of dat hier een melding voor volstaat. Indien een vergunning nodig is, dan kan een aanvraag worden gestart met de gegevens die in de check zijn ingevuld.

Hoe werkt de vergunningcheck?

Een initiatiefnemer moet een tijdens de check een aantal stappen doorlopen om de check succesvol af te ronden. Aan het einde kan deze het resultaat downloaden als PDF-bestand.

Locatie – Een initiatiefnemen begint de check met het invullen van gegevens welke betrekking hebben op de werkzaamheden. Plaatsnaam, adres, postcode, kadastraal nummer, coördinaten en een vlak op de kaart.

Werkzaamheden kiezen – Zodra de locatie bekend is kan er worden gestart met het onderdeel werkzaamheden kiezen. Dit kan door een werkzaamheid in een zoekbalk in te voeren. Tijdens het typen worden suggesties van werkzaamheden gedaan. De aanvrager kan zijn werkzaamheden kiezen en toevoegen aan de lijst van ‘Mijn werkzaamheden’. Het is mogelijk om meerdere activiteiten te kiezen, dus bijvoorbeeld het kappen van een boom en het bouwen van een schuur. Beide activiteiten kunnen daarna in 1 keer worden gecheckt.

Vragen beantwoorden – Aan de werkzaamheden zitten een regels verbonden, om te controleren of deze van toepassing zijn worden een aantal vragen gesteld. Via deze weg checkt de aanvragen of er een vergunning nodig is.
Het is een adaptieve lijst met vragen, het kan dus zijn dat door een gegeven antwoord er meer of minder vragen gesteld moeten worden.

Resultaat – Zodra alle vragen zijn beantwoord kom het resultaat van de check in beeld. Per werkzaamheid wordt weergegeven wat de resultaten zijn. Er zijn na de check 5 verschillende uitkomsten mogelijk:

  1. Plichtenvrij: de werkzaamheden mogen zonder verdere actie uitgevoerd worden
  2. Informatieplicht: de gemeente, provincie of het waterschap moet op de hoogte gebracht worden van de werkzaamheden. Dit kan via het omgevingsloket.
  3. Meldplicht: van de werkzaamheden moet een melding worden gemaakt in het omgevingsloket.
  4. Vergunningplicht: voor de werkzaamheden is een vergunning nodig. Deze kan worden aangevraagd via het omgevingsloket.
  5. Verbod: de werkzaamheden mogen niet worden uitgevoerd

Toepasbare Regels

Om tot een goede vragenboom te komen voor een initiatiefnemer is het belangrijk dat de regelgeving wordt vertaald naar vragen. Om dit te kunnen doen moet juridische tekst worden geanalyseerd en omgezet worden naar toepasbare regels. Toepasbare regels zijn vragen die gebruikt kunnen worden in het omgevingsloket bij de vergunningcheck, vergunningaanvraag en maatregelen op maat.
Het is belangrijk bij het maken van deze toepasbare regels dat dit goed gebeurt. Er moet altijd een vast en gekaderd antwoord uitkomen, maar er zijn verschillende soorten vragen mogelijk. Laten we als voorbeeld een oprit nemen.
De juridische regel is: ‘Een oprit mag niet breder zijn dan 4 meter’.

Je kan hier vervolgens verschillende toepasbare regels op maken. Bijvoorbeeld;
Wordt uw oprit breder dan 4 meter?
A) ja
B) nee

Maar je zou ook kunnen vragen;
Hoe breed wordt uw oprit?
A) van 0.00 tot 4.00 meter
B) 4.00 meter of langer

Nu is de grote vraag, kan je een foutje ontdekken? Welke van de bovenstaande vragen heeft je voorkeur. Beide zijn in principe goed en vragen uit of je oprit langer of korter is dan 4 meter. Er worden geen onnodige antwoorden weergegeven dus in principe beide goed toch?
Toch zit er in de antwoorden van vraag 2 een klein, geniepig foutje. Wat nou als mijn oprit precies 4 meter wordt? Welk antwoord moet ik dan kiezen? Het zou dus beter zijn om bijvoorbeeld antwoord B aan te passen naar 4.01 meter of langer.

Het maken van toepasbare regels is een kunst op zich en er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Gelukkig heeft MvR Academy hier een training voor!

Vergunningcheck
In de spotlights
Meer weten over de omgevingswet of het maken van toepasbare regels? Neem contact met Karlijn op of bekijk de training Toepasbare Regels Ontwikkelen.
Bekijk training

Zij gingen je voor

Alphen aan den Rijn
Gemeente Roermond
Hilversum Mediastad
Kampen