Dé kennispartner van de digitale transformatie
Home / Verschil tussen AR en VR

Verschil tussen AR en VR

Augmented Reality en Virtual Reality worden vaak in één adem met elkaar genoemd. Toch zijn ze compleet wat anders. Wat is het verschil tussen AR en VR?

Zowel Augmented Reality als Virtual Reality hebben de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen en worden bij steeds meer toepassingen ingezet. Het flexibele component en de mogelijkheid om te maken wat je zou willen maakt de technieken uitermate flexibel en dus breed inzetbaar. Of het nou gaat om opleidingen, advies bij zorg of reparaties, stadswandelingen of het passen van een digitaal kledingstuk. Je kan het maken met AR & VR.

Om het verschil tussen AR en VR duidelijk aan je uit te leggen zoomen we nog even kort in op de technieken.

Virtual Reality

Doormiddel van Virtual Reality kan je jezelf in een digitale wereld bevinden. Er zijn zelfs al hele opstellingen waarmee je door de digitale wereld kan bewegen, maar het meest voorkomende is de Virtual Reality bril. Wanneer je deze bril over je ogen plaatst raak je afgesloten van de ‘echte’ wereld en ben je in de digitale wereld. De bril is vrij eenvoudig uit te breiden met joysticks in je handen waardoor je ook dingen kan vasthouden, tekenen of doen.

Extended reality

Augmented Reality

Met Augmented Reality kan je een digitale laag over de wereld leggen. In deze digitale laag kan je van alles en nog wat. Je zou bijvoorbeeld zoals hiernaast een onderhoudsinstructie kunnen laten zien.

Een herkenbaar voorbeeld van Virtual Reality voor de meeste onder ons zijn de reclameborden die je ziet met voetbal. De scherpe mensen onder ons hebben namelijk een voetballer er al wel eens doorheen zien lopen. Door VR te gebruiken worden deze reclameborden digitaal over de beelden op TV gelegd. Een ander voorbeeld is het spelletje Pokémon GO.

Het verschil tussen AR en VR

Het verschil tussen Virtual Reality en Augmented Reality is dus de omgeving waarin je jezelf bevindt. Bij Virtual Reality bevindt je jezelf in een virtuele wereld. Met Augmented Reality ben je gewoon nog in de ‘echte’ wereld en wordt er doormiddel van een projector (bril, telefoon, tablet) een laagje over de echte wereld gelegd.

Veelgestelde vragen

AR betekend Augmented Reality.

VR staat voor Virtual Reality

Door het gebruik van Augmented Reality kan je dingen die er niet echt zijn toch laten zien. Bijvoorbeeld een bank in een woonkamer, terwijl de woonkamer leeg is. Een nog te bouwen gebouw op de aanstaande bouwplaats, of kleding over lichaam zodat je digitaal kan ‘passen’.

Met Virtual Reality kan je jezelf in een, vooraf gemaakte, digitale wereld bevinden.

Trainingen AR en VR

Trainingen AR en VR

Favoriet

Masterclass AR – VR

Bekijk training

Inspiratiesessie Extended Reality

Bekijk training
In de spotlights
Trainer
Meer over AR en VR weten of wil je ermee aan de slag? Neem contact met Robert op of volg de training Virtual Reality Appliance.
Bekijk VR appliance

Zij gingen je voor

Alphen aan den Rijn
Gemeente Roermond
Hilversum Mediastad
Kampen