Dé kennispartner van de digitale transformatie
Home / Virtual Reality

Virtual Reality

Een nieuwe realiteit in een andere werkelijkheid.

Wat is virtual reality?

Virtual Reality, ook wel VR of virtuele werkelijkheid heeft in de afgelopen jaren een exponentiële groei laten zien. Door de eindeloze toepasbaarheid en mogelijkheden is dit niet meer dan logisch.

Bij VR zet je een bril op en waan je jezelf in een andere wereld. Dit kan een ‘echte’ omgeving zijn die is opgenomen met behulp van een speciale 360 camera, of een digitaal ontworpen wereld. Omdat je bent afgesloten van de wereld om je heen lijkt het alsof je echt op een andere plek bent.

VR wordt onder andere al jaren toegepast in de Gaming industrie, maar wordt inmiddels ook gebruikt voor het klaarstomen van speciale eenheden van het leger, visualiseren van bouwprojecten, oefenen van operaties of het geven van trainingen voor verfspuiters.

Hoe werkt Virutal Reality? 

Virtual Reality is een computertechniek waarmee een digitale omgeving ontwikkeld kan worden. Een VR-bril zet je op, deze sluit je af van de wereld om je heen en projecteert een beeld op een scherm. Door het gebruik van de VR-bril is de persoon die de bril draagt in de virtuele omgeving, de visuele ervaring kan tevens ondersteund worden door audio.
Het mooie van Virtual Reality is dat je de ruimte kan maken zoals je wilt. Door het gebruik van sensoren kan je om je heen kijken of rondlopen. Sommige brillen zijn uit te breiden met joysticks of handschoenen welke je vasthoudt of aandoet. Hierdoor is het mogelijk iets vast te pakken of bewegingen van je handen te simuleren.

Extended reality

Inzetbaarheid van Virtual Reality

Door de flexibiliteit en de mogelijkheid om je eigen virtuele ruimte te maken is Virtual Reality erg breed inzetbaar. Zo wordt VR onder andere ingezet voor;

Voor en nadelen van Virtual Reality

Voordelen van Virtual Reality

 • Meer betrokkenheid en een betere focus
 • Eenvoudiger en sneller leren
 • Fouten maken zonder gevolgen
 • Persoonlijker
 • Minder kosten dan in het echt
 • Het resultaat is meetbaar
 • Weinig milieu impact
 • Je kan het altijd, overal en iedereen zijn eigen tempo inzetten

Nadelen van Virtual Reality

 • Voor VR is (nog) dure hardware nodig
 • Sommige toepassingen hebben een open, veilige, afgeschermde ruimte nodig
 • Er zijn mensen die duizelig worden van een VR bril
 • Leerdoelen van een training kunnen soms niet goed aansluiten bij de werkelijkheid

Veelgestelde vragen

Met Virtual Reality kan je jezelf in een, vooraf gemaakte, digitale wereld bevinden.

VR staat voor Virtual Reality

Met Virtual Reality kan je jezelf in een digital wereld bevinden. Deze wereld kan allemaal vormen hebben; een vergaderruimte, achtbaan, spelletje of klaslokaal. Hierdoor is de inzetbaarheid enorm breed.

AR betekend Augmented Reality.

Augmented Reality is een digitale laag die doormiddel van een bril of telefoon over de echte wereld wordt geplaatst.

Door het gebruik van Augmented Reality kan je dingen die er niet echt zijn toch laten zien. Bijvoorbeeld een bank in een woonkamer, terwijl de woonkamer leeg is. Een nog te bouwen gebouw op de aanstaande bouwplaats, of kleding over lichaam zodat je digitaal kan ‘passen’.

Onze AR / VR trainignen

Onze AR / VR trainignen

Favoriet

Masterclass AR – VR

Bekijk training
Tip!

Virtual Reality Appliance

Bekijk training

Inspiratiesessie Extended Reality

Bekijk training
In de spotlights
Trainer
Meer weten over andere technologieën? Bekijk ons trainingsaanbod of neem contact met Robert op!
Bekijk trainingsaanbod

Wie zijn MvR Academy en VrOwl?

MvR Academy is een bedrijf dat is ontstaan vanuit MvR & Partners, wat al jaren een betrouwbare ondersteunende partner is van de publieke sector. De passie voor digitalisering en technologische ontwikkelingen heeft ervoor gezorgd dat MvR een Academy heeft opgericht om individuen en organisaties kennis op dit vlak mee te geven. Vanuit deze gedeelde passie is VrOwl als partner van MvR Academy aangesloten om trainingen te geven over Extended Reality (XR) wat een samenvoeging van Virtual-, Augmented- en Mixed Reality is.
VrOwl gaat al 7 jaar mee in de technologie en ontwikkelingen op het gebied van XR en hebben alle kennis in huis. Van concept tot creatie inclusief de distributie van de benodigde hardware. VrOwl creëert waarde in het speelveld tussen experience, technologie en innovatie.

MvR Academy
Omgevingswet
VR Ow

Zij gingen je voor

Alphen aan den Rijn
Gemeente Roermond
Hilversum Mediastad
Kampen