Dé kennispartner van de digitale transformatie
Home / Voorbeelden van Kunstmatige Intelligentie

Voorbeelden van Kunstmatige Intelligentie

Artificial Intelligence of Kunstmatige Intelligentie is het nabootsen van onze eigen intelligentie doormiddel van systemen of machines. Welke voorbeelden van kunstmatige intelligentie zijn er nu al te vinden?

Streamingdiensten – Spotify, Netflix, Disney+, YouTube, HBO, allemaal voorbeelden van streamingdiensten die gebruikmaken van Kunstmatige Intelligentie. Ze raden je immers allemaal series, muziek of films aan die je waarschijnlijk leuk vindt. Een algoritme heeft namelijk alle content gelabeld en geeft op basis van jouw interesses vergelijkbare content weer.

Digitale assistenten – Siri, Google en Alexa, maar ook chatbots maken gebruik van KI. Ze zoeken iets voor je op, voeren taken uit of geven je door hoeveel file er staat van en naar je werk (omdat je elke ochtend en avond rond dezelfde tijd in de auto stapt).

Zelfrijdende auto’s – Tesla, Google en Mercedes zijn al ver op weg naar een zelfrijdende auto. Belangrijk is dat de auto hierbij zelf beslissingen neemt en leert van eventueel gemaakte fouten of ingrepen van de bestuurder. Rijbaan wisselen, remmen, sturen; alles wordt gedaan door kunstmatige intelligentie.

Handelrobots – Er zijn robots die op basis van data voorspellingen doen en hierop handelen met bijvoorbeeld aandelen of bitcoin en andere coins.

Digitale artsen – Binnen de healthcare wordt Artificial Intelligence ook regelmatig ingezet. Zo zijn er algoritmes die helpen botbreuken of kanker op te sporen en hier zo onderhand beter in zijn dan de mens. Ook is er bijvoorbeeld Watson van IBM. Watson is enorme hoeveelheden data aan het verslinden om oncologen te kunnen helpen om tot een medisch advies te komen.

Misdaad voorspellen – Het Criminele Anticipatie Systeem (CAS) is een algoritme dat de politie Amsterdam helpt met het voorspellen van woninginbraken. Het splitst de stad op in vakken en verzamelt de inbraakinformatie binnen deze gebieden. Op basis van eerdere inbraken kan CAS voorspellen hoe groot de kans is op een nieuwe inbraak.

Smart City – Steden worden steeds groter en door de inzet van sensoren en monitoring van bijvoorbeeld Social Media is er steeds meer data beschikbaar. Hierdoor kunnen steden door middel van Kunstmatige Intelligentie de belasting van het wegennet of de binnenstad meten, modelleren en hierop anticiperen. Denk bijvoorbeeld aan goede routes in de binnenstad tijdens de Nijmeegse vierdaagse. Een ander voorbeeld is dat de stad Amsterdam zwerfvuil en overvolle containers opspoort met Kunstmatige Intelligentie zodat dit direct opgeruimd kan worden.

Deepfake – Doordat AI steeds beter ons, onze stemmen en gezichtsuitdrukkingen herkent is het in staat om een digitale kopie van ons te maken. Een bekend voorbeeld is een nep speech van Mark Rutte over klimaat en de website this-person-does-not-exist.com. Elke seconde genereert AI een persoon die niet bestaat, maar zo zou kunnen bestaan. Er zit af en toe wel eens een foutje in, als een bril zonder pootjes of een zwevende oorbel, maar hé, het algoritme moet ook leren.

Warehouse oplossingen – Grote bedrijven als Amazon hebben mega warehouses waarin enorme voorraden liggen opgeslagen. Werknemers waren al snel kilometers aan het lopen om pakketten samen te stellen. Tegenwoordig hebben ze kleine robots op wieltjes die de stellingen naar de medewerkers brengen zodat zij de pakketten kunnen samenstellen.

Veelgestelde vragen

Nee, er zijn zeker voorbeelden waar het helaas niet goed gaat. Een pijnlijk voorbeeld is de toeslagenaffaire. 

Er zijn meerdere vormen waarmee AI leert. De meest voorkomende zijn Machine Learning en Deep Learning.

Waarschijnlijk niet, het zal ons werk wel makkelijker maken of bepaalde taken van ons overnemen.

Een van de grondleggers van Informatica, Alan Turing, voorspelde al zoiets als Kunstmatige Intelligentie in de Turingtest. Hij stelde dat wanneer een computer een persoon kan laten geloven dat hij met een mens te maken heeft, deze computer intelligent moet zijn.

Nee, RPA kan menselijk handelen op de computer nadoen, maar niet zelf ‘nadenken’ of beslissingen nemen. RPA voort alleen uit.

In de spotlights
Meer weten over Kunstmatige Intelligentie? Neem contact met Steven op of kijk eens op de website van MvR Digital Workforce.
MvR Digital Workforce

Zij gingen je voor

Alphen aan den Rijn
Gemeente Roermond
Hilversum Mediastad
Kampen