Dé kennispartner van de digitale transformatie
Home / Voorbeelden van Mixed Reality

Voorbeelden van Mixed Reality

Doordat Mixed Reality met de omgeving kan anticiperen zijn de toepassingen mateloos. Welke toepassingen zien we al?

Mixed Reality is een combinatie van Virtual Reality en Augmented Reality. Omdat MR een combinatie is tussen een virtueel gemaakt iets en de echte wereld zijn de toepassingen uiteraard eindeloos. Ik weet zeker dat, wanneer je zelf even nadenkt, je een toepassing zou kunnen bedenken voor je eigen werk. Om je een aantal praktische voorbeelden te geven vind je hieronder voorbeelden uit verschillende sectoren.

Sales & Marketing – Op het gebied van verkoop en marketing wordt al volop geëxperimenteerd met MR. Zo zijn er bedrijven die bijvoorbeeld je de mogelijkheid geven om hun product virtueel te bekijken. Je zou dus bijvoorbeeld kunnen hoe kijken hoe je nieuwe bank, schoenen, jurk of speaker staat.

Bouw – Een tekening zegt de meeste mensen niet, met de komst van 3d tekeningen kwam het object al iets meer tot leven, maar met MR kan je het object fysiek zien op de toekomstige locatie. Dit heeft voor alle betrokkene grote voordelen. De projectontwikkelaar kan meer draagvlak krijgen, de bouwer kan gedetailleerd naar de plannen kijken, de omwonenden kunnen het eindresultaat zien tijdens de bouw en de welstandcommissie kan het gebouw bekijken in de rest van de omgeving.

Techniek – Zowel op het gebied van training als op het gebied van onderhoud en reparatie wordt MR al breed ingezet. Hoe leer je nou beter dan een motor een aantal keer uit elkaar halen en in elkaar zetten en hierbij fouten kan en mag maken zonder desastreuze gevolgen! Er zijn zelfs al lascursussen inclusief diploma die je vanuit je woonkamer kan volgen. Daarnaast wordt MR veel ingezet bij het oplossen van mechanische problemen. Een monteur op locatie kan een handleiding of experts op afstand raadplegen, welke hem kan laten zien wat er moet gebeuren.

Productie – MR maakt het mogelijk om producten van te voren in 3D helemaal te kunnen bestuderen. Hierdoor kan je zelf niet alleen goed doorheen gaan, maar kan je dit ook met je klant doen en weten jullie beide gelijk of het resultaat voldoet aan de verwachting. Daarnaast kan je hele onderhoud instructies of assemblage processen digitaal uitleggen aan de medewerkers van de klant.

Healthcare – Ook de zorg maakt al volop gebruikt van MR. Met deze reis door een heel traject heen kan je zien waar al MR wordt ingezet.
Stel je komt binnen met knie klachten, de oorzaak is onduidelijk en de arts wil een MRI-scan hebben. Deze MRI-scan wordt standaard in 3D gemaakt, toch wordt deze over het algemeen in losse slices bekeken. Met MR is het mogelijk om met collega’s om deze 3D scan heen te lopen en dit heeft geleidt tot betere en nieuwe inzichten als het gaat om onderlinge dwarsverbanden.
Je hebt helaas pech en je zal aan je meniscus geopereerd moeten worden. Niets kan zo kritisch zijn als het uitvoeren van een goede operatie, fijn dus als een beginnend arts met MR kan oefenen zonder dat de patiënt risico loopt.
De operatie gaat binnenkort plaatsvinden en de artsen moeten bepalen hoe de werkruimte ingericht moet gaan worden. Terwijl ze elkaar kunnen aankijken, kunnen ze praten en bekijken hoe de operatiekamer eruit komt te zien. Ze schuiven met virtuele apparatuur heen en weer zodat ze goed kunnen zien of het past.
Na een geslaagde operatie kom je bij de fysiotherapeut terecht. Hij geeft je een MR bril en laat je spelenderwijs balansoefeningen doen om je knie aan te sterken.

Gaming – De gaming industrie heeft voor veel nieuwe technologische ontwikkelingen gezorgd of een bredere acceptatie van een nieuwe technologie. Het is dus ook niet raar dat er volop toepassingen te vinden zijn in gaming. Microsoft (X-Box) is een van de grote partijen die zich volop inzet op de ontwikkeling van hardware voor virtual gaming. Zie je jezelf al boogschieten, bowlen of zwaardvechten in je eigen woonkamer of bordspellen doen zonder opruimen?

Veelgestelde vragen

VR staat voor Virtual Reality

Met Virtual Reality kan je jezelf in een, vooraf gemaakte, digitale wereld bevinden.

Met Virtual Reality kan je jezelf in een digital wereld bevinden. Deze wereld kan allemaal vormen hebben; een vergaderruimte, achtbaan, spelletje of klaslokaal. Hierdoor is de inzetbaarheid enorm breed.

AR betekend Augmented Reality.

Augmented Reality is een digitale laag die doormiddel van een bril of telefoon over de echte wereld wordt geplaatst.

Door het gebruik van Augmented Reality kan je dingen die er niet echt zijn toch laten zien. Bijvoorbeeld een bank in een woonkamer, terwijl de woonkamer leeg is. Een nog te bouwen gebouw op de aanstaande bouwplaats, of kleding over lichaam zodat je digitaal kan ‘passen’.

Bij Virtual Reality bevind je jezelf in een digitale wereld, bij Augmented Reality komt er een digitale laag over de ‘normale’ wereld. Denk bij Augmented Reality bijvoorbeeld aan Pokémon Go.

Mixed Reality is een samensmelting van Virtual- en Augmented Reality. Waar je bij Virtual Reality in een digitale wereld bent, geeft Augmented Reality een extra laag over de ‘normale’ wereld. Mixed Reality maakt het mogelijk om een digitaal iets te laten samenwerken met de ‘echte’ wereld. Zo kan bijvoorbeeld een digitale kat om een ‘echte’ stoel heen lopen.

Mixed Reality combineert Virtual Reality en Augmented Reality. De mogelijkheden zijn dan ook eindeloos. Momenteel wordt Mixed Reality ingezet in bijvoorbeeld healthcare, marketing, sales, support en trainingen.

MR trainingen

MR trainingen

Tip!

Virtual Reality Appliance

Bekijk training

Inspiratiesessie Extended Reality

Bekijk training
Favoriet

Masterclass AR – VR

Bekijk training
In de spotlights
Trainer
Meer weten over Mixed Reality of andere technieken? Neem contact met Robert op of bekijk ons trainingsaanbod!
Bekijk trainingsaanbod

Zij gingen je voor

Alphen aan den Rijn
Gemeente Roermond
Hilversum Mediastad
Kampen