Dé kennispartner van de digitale transformatie
Home / Waarom voelt Virtual Reality echt?

Waarom voelt Virtual Reality echt?

Motion sickness komt wel eens voor bij het gebruik van Virtual Reality. Toch accepteren we dit bijverschijnsel en blijven we massaal gebruik maken van VR. Hoe kan het dat we onszelf verenigen met de avatar in een digitale omgeving en waarom voelt VR zo echt?

Virtual Reality heeft de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt en iedereen die je ernaar vraagt heeft er weleens van gehoord of het geprobeerd. We zijn al snel aan een digitale ruimte gewend en ervaren ook echt dat we daar zijn. We kennen vast de filmpjes wel van mensen die schrikken, wegrennen en vallen. Hoe zit dit? Waarom voelt Virtual Reality toch zo echt?

Wat is Virual Reality?

Voor de mensen die nog niet bekend zijn met Virtual Reality even een korte uitleg van VR. Virtual Reality is een digitaal gemaakte omgeving waar je doorheen kan kijken, lopen en soms zelfs dingen kan pakken of doen.
Virtual Reality wordt bijvoorbeeld ingezet om mensen in gevaarlijke situaties te trainingen zoals brand, operaties, overvallen of oorlog. Maar het kan ook worden gebruikt om te vergaderen, een spelletje te spelen, tussen dinosaurussen te lopen of een concert mee te maken.

Augmented reality

Motion Sickness bij VR

Motion Sickness of bewegingsziekte komt wel eens voor bij mensen die Virtual Reality proberen. Zij ervaren misselijkheid of zijn duizelig. Het heeft veel weg van reisziekte in bijvoorbeeld de auto, vliegtuig of boot. Hoe reisziekte precies ontstaat is niet helemaal duidelijk, maar wanneer er een disbalans zit tussen je evenwichtsorgaan, gezichtsvermogen en houdingsgevoel, dan gaat het mis. Ookal is het zo dat je bij Virtual Reality niet hoeft te bewegen, dan nog klopt het deze 3 factoren niet met elkaar en kan je hetzelfde bij VR ervaren. Één op de vier volwassenen heeft last van reis- of bewegingsziekte, dikke kans dus dat deze mensen ook ziek van VR worden. Gelukkig neemt dit af wanneer je vaker VR gebruikt.

Waarom voelt Virtual Reality zo echt?

Om eerlijk te zijn ben ik geen neuropsycholoog, ik kan je dus helaas niet vertellen waarom je brein jezelf zo makkelijk accepteert als avatar of welke signalen waarheen gaan zodat je gelooft dat je er bent. Wat wel erg leuk is, is om te kijken wat we er aan doen om het zo echt mogelijk te maken.

Allereerst is het mooi om het filmpje hiernaast te zien. Dit experiment noemen ze ‘The Rubber Hand Illusion’ of ‘Body transfer Illusion’. Het is een illusie waarmee ze mensen laten denken dat een nephand hun eigen hand is. In het begin raken ze zowel de echte als de nephand aan, na dit een paar keer te hebben gedaan accepteert het brein de nephand en krijgen de hersenen een aanraking door zonder dat de echte hand nog wordt aangeraakt.
Als het al zo makkelijk is om een rubbere nephand te accepteren als je eigen hand, dan is het accepteren van een volledige digitale, realistische situatie een eitje!

Belangrijk hierboven is dat de proefpersoon wel eerst op zowel zijn eigen als op de nephand aanrakingen krijgt. Dit heeft ons brein schijnbaar nodig om de nephand te zien/verruilen als de echte. Ook binnen VR wordt er hard gewerkt aan het toevoegen van andere zintuigen. Zo zijn er handschoenen waarmee je spullen kan vastpakken, ‘sticks’ die van vorm veranderen zodra je iets vastpakt of een loopband waarmee je door de virtuele wereld kan lopen.
Een experimenteel vlak waar nu veel mee wordt getest is geur. Hoe mooi is het om door een veld lavendel te wandelen in de Provence en dan de Lavendel ook  echt te ruiken!

Veelgestelde vragen

Met Virtual Reality kan je jezelf in een, vooraf gemaakte, digitale wereld bevinden.

VR staat voor Virtual Reality

Met Virtual Reality kan je jezelf in een digital wereld bevinden. Deze wereld kan allemaal vormen hebben; een vergaderruimte, achtbaan, spelletje of klaslokaal. Hierdoor is de inzetbaarheid enorm breed.

Bij Virtual Reality bevind je jezelf in een digitale wereld, bij Augmented Reality komt er een digitale laag over de ‘normale’ wereld. Denk bij Augmented Reality bijvoorbeeld aan Pokémon Go.

VR trainingen

VR trainingen

Tip!

Virtual Reality Appliance

Bekijk training
Favoriet

Masterclass AR – VR

Bekijk training
In de spotlights
Trainer
Meer weten over Virtual Reality en wat je ermee kan? Neem contact met Robert op of bekijk onze Inspiratiesessie Extended Reality!
Bekijk inspiratiesessie

Zij gingen je voor

Alphen aan den Rijn
Gemeente Roermond
Hilversum Mediastad
Kampen