Dé kennispartner van de digitale transformatie
Home / digivaardigheid

Wat is digivaardigheid

De digitale transformatie vraagt een heel ander soort medewerker, zowel in zijn laten, kunnen als doen. Het belangrijkste is om mee te kunnen komen in ontwikkelingen. Hoe digivaardig ben jij?

Moeite met meekomen in alle technologische ontwikkelingen? Je bent absoluut niet de enige. Neem contact met Karlijn op, zij kan je helpen!

Contact opnemen

Wat is digivaardigheid?

Digivaardigheid is een ruim begrip, ook zijn er verschillende noemers voor. Sommige hebben het over digitale vaardigheden, digitale fitheid of 21e eeuwse vaardigheden. Volgens ons noemen we het anders, maar we bedoelen hetzelfde.

Het is jezelf zowel verdiepen in digitale vaardigheden als je bewust zijn van je digitale handelen.

Waarom is digivaardigheid belangrijk?

De wereld om ons heen verandert in een rap tempo. We zitten in een stoomtrein op vaart die ons meeneemt de vierde technologische revolutie in! De vraag waarom digivaardigheid hebben we dan ook uitgebreid bekeken.

We moeten ons wel blijven ontwikkelen, want de technologie staat niet stil. Onze kinderen en kleinkinderen groeien ermee op. Zij krijgen van jongs af aan al mee hoe ze moeten omgaan met nieuwe technologieën die ontstaan, de toenemende mate van digitaal zijn en digitaal denken.

Iedereen kent vast wel het filmpje hiernaast waarin ze mensen in 1998 vragen of ze een mobiele telefoon hebben. Nu is de mobiele telefoon niet meer weg te denken en zijn ze bovendien tot veel meer in staat dan de computers toen.

Wat als je je eigen digivaardigheid niet bijhoudt?

Er is momenteel al aardig wat verschil tussen mensen die mee kunnen komen en mensen die niet mee kunnen komen met de digitale transformatie. Mensen die niet mee kunnen komen hebben enorme moeite om normaal te kunnen functioneren in onze digitale samenleving. Zij kunnen bijvoorbeeld niet meer bankieren en geen aangiften doen. Ga maar eens na wat je allemaal digitaal regelt en voor jou misschien wel eens vanzelfsprekend is. Wat nou als je dat niet zou kunnen of begrijpen?

Om te zorgen dat de kloof niet te groot wordt, zet de overheid in op digitale inclusie.

Veelgestelde vragen

Digivaardigheid is bestaat volgens ons uit 2 componenten. Digitale vaardigheden en digitaal bewustzijn. Het gaat over dingen kunnen, maar ook hoe jij handelt in een digitale omgeving.

Het belangrijkste is dat je nieuwsgierig bent! Wees niet bang om een nieuw programma uit te proberen en kijk om je heen hoe andere met digitale hulpmiddelen omgaan. Vraag hen om hulp of kijk of trainingen zijn in hetgeen dat je wil leren.

Voor iedereen, de techniek blijft zich ontwikkelen en het is belangrijk om op te hoogte te blijven.

Omdat de technologie niet stil staat, daarnaast wil Nederland aan de digitale Europese top staan. Voordat je het weet ben je ingehaald door de techniek en kan je niet meer meekomen in het digitale tijdperk. Lees ook ons bericht waarom digivaardigheid.

21e -eeuwse vaardigheden zijn 11, door SLO – Kennisnet geformuleerde, competenties die belangrijk zijn om mee te komen in de digitale transformatie;

  • Communiceren
  • Samenwerken
  • Sociale en Culturele vaardigheden
  • Zelfregulering
  • Kritisch denken
  • Creatief denken
  • Problemen oplossen
  • Computional thinking
  • Media wijsheid

Volgens ons hebben ze allemaal een andere naam, maar bedoelen we precies hetzelfde. Het zijn vaardigheden die wij nodig hebben om mee te kunnen komen in de digitale transformatie.

Trainingen

Trainingen

Belangrijke vaardigheid

Bewust hybride werken

Bekijk training
Belangrijke vaardigheid

Hybride werken met Teams

Bekijk training
Aanrader

Bouw een botje

Bekijk training

Inspiratiesessie ‘De komst van de Digitale Workforce’

Bekijk training
In de spotlights
Ook digivaardiger worden? Neem contact met Karlijn op of kijk eens op de website van MvR!
Naar de MvR website

Zij gingen je voor

Alphen aan den Rijn
Gemeente Roermond
Hilversum Mediastad
Kampen